PREDSTAVLJANJE

17. SIJENJA 2008. 17:55h

Zbirka pripovjedaka Ivana Ićana Ramljaka

Tekst

'Kruh svetog Ante' naslov je zbirke pripovjedaka za djecu Ivana Ićana Ramljaka danas predstavljene u Matici hrvatskoj.

Knjiga "Kruh svetog Ante" Ivana Ićana Ramljaka, zbirka s dvadesetak ponajboljih autorovih pripovjedaka za djecu, kojoj je cilj sačuvati vrijednost Ramljakova djela i približiti ga novim generacijama mladih čitatelja, predstavljena je danas u Matici hrvatskoj.

Ramljakove pripovjetke sabrane su iz njegovih zbirki "San bez uzglavlja" (1986.), "Glava u torbi" (1990.), "Suza i radost didova" (1992.) i "Gospa Snježna i druge priče" (2004.).

Krilić smatra Ramljaka najoriginalnijim piscem za djecu

Ivan Ićan Ramljak jedan je od najoriginalnijih pisaca za djecu koji je svojim radom nadrastao taj žanr, ocijenio je Zlatko Krilić, urednik u nakladnoj kući "Alfa" koja je objavila zbirku.

Krilić smatra da je u temelju Ramljakovih djela ljubav, jer, napomenuo je, kad stvara on poznaje i voli svoje likove, kao i sam čin pisanja.

Priređivačica zbirke Dubravka Težak ustvrdila je da Ramljak u svim svojim djelima polazi od problema egzistencije čovjeka kamenjara, a uporabom folklornih elemenata asocira na narodne pjevača.

Dragocjena riznica podataka

Po njezinim riječima, autorovo je djelo "dragocjena riznica podataka iz svakodnevnog života ruralne zajednice Imotske krajine" i može ga se odrediti kao pisca regionalne pripadnosti, slikara užeg zavičaja koji je s neskrivenom nostalgijom prikazivao zatvoren svijet imotskog i posuškog kamenjara.

Ivan Ićan Ramljak (Čitluk, 1928.- Zagreb, 2006.) završio je studij hrvatskoga jezika i jugoslavenskih književnosti te studij ruskoga jezika i književnosti u Zagrebu. Nakon studija radio je kao nastavnik, a 1962. se zapošljava na Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske, odakle je otpušten 1968. zbog potpore direktoru Instituta Franji Tuđmanu. Od 1973. do 1991. radio je u Školskoj knjizi, gdje je bio glavni urednik novina tog nakladnika. Objavio je desetak knjiga, među kojima i romane za odrasle.

Prva pripovjetka u zbirci "Kruh svetoga Ante", po kojoj je knjiga naslovljena, bila je 1992. nagrađena na međunarodnom natjecanju Serra International u Veneciji.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!