16. LIPNJA 2013. 10:48h

Završen ovosezonski Regionalni ciklus Točka-Točka-Pika

Virtuoz na violini Feng Ninga u Zagrebu.

Foto

Scena
0

Tekst

Orkestar Zagrebačke filharmonije u petak, 14.6.2013. održao je svoj posljednji koncert ovosezonskog Regionalnog ciklusa Točka-Točka-Pika u Zagrebu. Orkestrom je ravnao maestro Perry So dok je solistički dio koncerta pripao virtuozu na violini Feng Ningu, javljaju iz Zagrebačke filharmonije.

Zagrebačka publika u ovoj zaista posebnoj večeri uživala je u skladbi Samba da camera, višestruko nagrađivanom djelu hrvatskog skladatelja i predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića. Skladba iz 1985.godine, pisana za trinaest gudača ili gudački orkestar, temelji se na skladateljevu poigravanju s temeljnim ritmičkim i melodijskim uzorcima sambe kroz slijed sedam međusobno različitih sekcija.
Nastavljena Škotskom fantazijom Maxa Brucha u kojoj je violinist Feng Ning svojom besprijekornom tehnikom i dojmljivom liričnošću osvojio srca publike u dvorani te završena 4. simfonijom u e-molu Johannesa Brahmsa, kompleksnim i nadahnutim djelom, jednim od najvećih skladateljskih dostignuća uopće.

U subotu, 15.6. Orkestar, maestro So i violinist Ning sa istim programom gostovali su u Ljubljani u Dvorani Marjana Kozine gdje je i slovenska publika imala prilike uživati u bezbroj glazbenih doživljaja i ujedno zatvoriti ovosezonski Rgionalni ciklus Točka-TačkaPika!

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!