9. STUDENOG 2011. 11:33h

Zagrebačka kuća "Fraktura" izdala kontroverznu knjigu "Tajne konklava"

Foto

Scena
0

Tekst

Na hrvatskom jeziku imaju prevedenih čak šest knjiga. Najnovija je "Tajne konklava" a bavi se biranjem rimskog pape i načinima na koje se može utjecati na taj izbor. Talijanski pisci Rita Monaldi i Francesco Sorti svoj su najnoviji hrvatski prijevod koji je objavila Fraktura predstaviti i na Interliberu. 

- Čitatelji imaju pravo na vjerodostojnost. Stoga mi želimo biti najtočniji u svim činjenicama, jer nas u pisanju vodi ljubav prema istini - istaknuo je Sorti pred poklonicima na zagrebačkom velesajmu. 

-Mi ne želimo o povijesti učiti iz napisanih povijesnih knjiga, nego iz dostupnih povijesnih izvora, iz dokumenata - ističe Rita Monaldi.

- Postoje velike laži i crne legende o brojnim osobnostima europske povijesti koje nisu utemeljene na činjenicama. Te su laži uvredljive i za čovječanstvo i za Europu, radi se o falsiciranju istine, a mi se bavimo upravo takvim temama. Treba čitati izvorne dokumente, a ne povijesne knjige -  ističe književnica koja najavljuje i knjigu o zloglasnim Borgiama. I dok u ciklusu knjiga o opatu Attu Melaniju jako paze na stil, u ciklusu knjiga o Salaju, čovjeku renesanse i da Vincijem rođaku mogu se i opustiti, jer je riječ o čovjeku koji govori i živi vrlo brzo.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!