19. KOLOVOZA 2015. 16:48h

VUKOVARSKI FILM FESTIVAL Na osam lokacija 84 nova filma!

Foto

Počinje 9. Vuko ...
0

Tekst

Deveti Vukovar Film festival  održava se od 24. do 29. kolovoza na osam lokacija, a 84 filma koje će se prikazati u tih šest dana podijeljeni su u čak 11 kategorija.

Festival se paralelno održava na četiri lokacije u Vukovaru ( Agencija za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Cinestar i Vukovarska ada), zatim u kinu Borovo naselje, Centru znanja Vinkovci, Muzeju Vučedolske kulture te u Centru kulture Valpovo.

Iz bogate natjecateljske konkurencije igranih filmova koji konkuriraju za festivalske nagrade izdvajamo dugometražne igrane filmove: novi film Rumunja Radua Judea Bravo / Aferim! koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na Berlin film festivalu 2015., hrvatski film Branka SchmidtaImena Višnje s Ivom Gregurevićem u naslovnoj ulozi ( Nagrada za najbolji scenarij i kameru na Pula film festivalu 2015.), novi film Cornelia Porumboiua Blago, koji se natjecao na ovogodišnjem Cannes film festivalu te njemački film Victoria koji je osvojio Nagradu za najbolju kameru te Nagradu udruge art kina na Berlin film festivalu 2015., a zanimljiv je po tome što je snimljen u jednom kadru.

Od redom sjajnih dokumentaraca koji su u konkrenciji za nagrade izdvajamo sjajan ma?arski kratkiš Lijes od pruća o starcu koji sam izra?uje svoj sanduk za vječno počivanje, rumunjskiToto i njegove sestre o odrastanju u nemogućim uvjetima narkomanije i kriminala, njemačkiPrognostičar o čovjeku koji previ?a ekonomske krahove te slovački Comeback o nepravedno osu?enim robijašima koji se nose sa svijetom nakon izlaska iz zatvora.

U popratnom programu Svijet prikazujemo redom hitove sa svjetskih A filmskih festivala. Tu je novi Werner Herzog s hitom Kraljica pustinje u kojem naslovnu ulogu tumači oskarovka Nicole Kidman, novi Matteo Garrone s filmom Priča nad pričama gdje glavnu uloga tumači zanosna Salma Hayek, dobitnik Nagrade žirija na Sundanceu film festivalu film Zemlja bez zakona, novi Woody Allen, Nerazuman čovjek s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi te dvostruki dobitnik na ovogodišnjem Berlinaleu, film 45 godina ( Najbolji glumci Charlotte Rampling i Tom Courtenay).

U popratnom programu Europskih velikih pet prikazujemo novi film Nannija Morretija Moja majka(dobitnik Nagrade ekumenskog žirija na Cannes film festivalun 2015.) te canneskog laureataCijena života, Stephanea Brizea ( Najbolji glumac na Cannes film festivalu 2015.) . U popratnom programu Europo otvori se ističemo poljski film Tijelo, Malgorzate Szumowske koji je na Berlin film festivalu 2015. osvojio nagradu za najbolju režiju.

Vie pogledajte u fotogaleriji Počinje 9. Vukovar film festival

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!