27. LIPNJA 2010. 16:36h

Viktor Žmegač: Jadranka Kosor želi biti Angela Merkel

Foto

Scena
0

Tekst

Viktor Žmegač, poznati muzikolog i germanist našoj javnosti je najpoznatiji po pisanju knjiga, ponajprije onih kapitalnih, velikog opsega. Njegove knjige se zasnivaju na golemoj i općekulturnoj znanstvenoj temeljitosti. Ovaj svestrani pisac je rođen 1929. u Slatini gdje je završio osnovnu školu, Pohađao je školu u Virovitii i Osijeku a studij germanistike i kroatistike (jugoslavistike) je završio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagreb. Studirao je i dio mladosti proveo u Göttingenu, Do 1999. je bio profesor njemačke književnosti na Filozofskom fakultetu, a od 2002. je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Među ostalim je pisao o doprinosu Židova, smatrajući da su svijetu dali najveće kompozitore, književnike i znanstvenike. Za njegove knjige su zainteresirani i njemački izdavači, naročito njegovo djelo “Od Bacha do Bauhausa” u izdanju Matice hrvatske. Taj njegov pisani uradak ima čak 900 stranica i stoji gotovo 800 kuna. Njegove knjige su su obvezna literatura na njemačkim sveučilištima. Sve svoje knjige je posveto supruzi Cvijeti, koja boluje od Alzheimerove bolesti. Žmegač osim što piše knjige piše i baroknu glazbu pa čak i jazz. Njegov životni uzor su majka Nijemica, djed i naročito njegova baka.

- Živio sam u četri sustava a moje njemačko podrijetlo mi nije bilo teret ni u komunizmu- izjavio je u emisiji "Nedjeljom u dva" Viktor Žmegač.

"Coll" knjiga pod nazivom "Sms eseji"

Nedavno je napisao i knjigu eseja, nazvanu "Sms eseji" te se ona nalazi na vrhu ljestvica.

-.--.-

- Za mene je pisanje knjige poput neke vrste bijega, ali društveno korisnog bijega- rekao je Žemgač.

Knjiga govori o strahu od tišine, paničnom strahu od starenja. U njoj Žmegač pojašnjava seksualnu revoluciju i što znači biti "cool". Po njemu je seksualna revolucija nešto što se događa samo na papitru, što tvrdi i Kant. Smatra da je seksualna revolucija zapravo potreba medija da ukinu tabue.

- Biti "cool" danas postaje imperativ, te označava ideologiju koja znači pokazivanje da si iznad svih stvari, a to nije uvijek humano- ustvrdio je Žmegač.

Dva povijesna apekta nogometa

Osvrnuvši se na pitanje Aleksandra Stankovića o nogometu i da li prati utakmice, Žmegač je ustvrdio da postoje dva povijesna aspekta nogometa. Kao prvi navodi da se nogomet sve više udaljava od svog povijesnog izvorišta, a to je

AFP-.--.-
Photo javno165  
igra. Prava igra po njemu postoji još samo u manjim klubovima. Drugi aspekt je pretvaranje nogometa u komercijalni, birokratski sustav. U tom birokratiziranom sustavu igrači naglo reagiraju, plaču nakon izgubljenih utakmica. Žmegač to definira kao postojanje dekoruma, čega nije bilo u njegovo vrijeme. Žmegač je kod Stankovića izjavio da gleda ženski nogomet te da takve utakmice pokazuju tehnički bolju igru.

Nadovezujući se na ženski nogomet, Žmegač je napomenuo kako smatra da uspjeh žena u našem društvu nije dovoljno priznat. Spomenu je Angelu Merkel kao pravu političarku jer ona za razliku od političara koji su puni velikih ideja misli i na manje, praktičnije stvari.

- Mislim da Jadranka Kosor želi ići stopama Angele Merkel- odgovorio je Žmegač na Stankovićevo pitanje što misli o Jadranki Kosor.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!