19. SIJENJA 2012. 17:58h

"Veli Jože" Rene Medvešeka u riječkom Gradskom kazalištu lutaka

Foto

Scena
0

Tekst

Predstava  “Veli Jože” na sceni je  riječkog Gradskog kazališta lutaka u petak, 20. siječnja u 18 sati i u subotu, 21. siječnja u 11 te u 18 sati. Nazorov  “Veli Jože”  u režiji Renea Medvešeka donosi novo viđenje nezaobilaznog djela, a u predstavi sudjeluje gotovo cijeli lutkarsko-glumački ansambl sa Zlatkom Vicićem u naslovnoj ulozi. Reneu Medvešeku ovo je druga režija u GKL Rijeka. Podsjetimo se njegovog “Nadpostolara Martina”, najnagrađivanije predstave u povijesti našeg kazališta.  U predstavi sudjeluju glumice/lutkarice i glumci/lutkari Božena Delaš, Alex Đaković, Dina Đuka, Karin Frohlich, Vedran Komerički, David Petrović, Almira Štifanić i Zlatko Vicić.

- Rijetko se na tom putu postavlja pitanje koje Vladimir Nazor smješta u samo središte svoje pripovjetke o Velome Joži: Znademo li mi uopće što to znači biti slobodan? Jer ono što treba savladati da se dođe do prave slobode leži u čovjeku, a ne oko njega. Jednostavna, duboka i važna misao koje mnogi borci za slobodu nisu svjesni i koja, nakon svih brojnih pokušaja oslobađanja predstavlja i te kako dovoljan razlog da „Veli Jože“ zauvijek ostane nezaobilazno djelo ne samo školske lektire već i redovnog, ne samo kazališnog repertoara, kazao je o predstavi Rene Medvešek.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!