22. STUDENOG 2012. 17:37h

Umro poznati dirigent Mladen Bašić

Foto

Scena
0

Tekst

Istaknuti dirigent Mladen Bašić, svojedobno ravnatelj Opere zagrebačkog HNK te dirigent i šef programa Zagrebačke filharmonije, umro je jučer u 96. godini u Zagrebu.

Mladen Bašić ro?en je 1917. u Zagrebu. Studirao je klavir, dirigiranje i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a karijeru je počeo 1940. kao korepetitor. Od 1945. bio je dirigent Opere HNK u Zagrebu, a u razdoblju od 1955. do 1958. u tom je kazalištu obnašao dužnost ravnatelja Opere.

Godine 1959. godine imenovan je direktorom Opere Landestheatera u Salzburgu, gdje je godinu dana poslije angažiran i kao šef-dirigent orkestra Mozarteum. Od 1962. do 1972. stalni je gost-dirigent Gran Teatre del Liceu u Barceloni. Koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća 1967. i 1968. prvi je dirigent Opere u Frankfurtu, a nakon toga postaje direktor je Splitskog ljeta i Opere HNK u Splitu.

Od 1970. do 1978. stalni je dirigent i šef programa Zagrebačke filharmonije te bliski suradnik Lovre von Matačića. Od 1978. pa sve do 1990. bio je Generalni glazbeni direktor grada Mainza, obnašajući dužnosti direktora Opere i šefa-dirigenta Filharmonijskog orkestra.

Mladen Bašić je kao operni i koncertni dirigent gostovao u mnogim europskim glazbenim prijestolnicama.

U Splitu je 1970. godine ravnao je praizvedbom svečanoga scenskog prikazanja "Marulova pisan" Borisa Papandopula, ali je osobito zaslužan i za brojne praizvedbe djela drugih hrvatskih skladatelja.

Hrvatskoj koncertnoj i opernoj publici prvi je predstavio i djela mnogih suvremenih svjetskih skladatelja opera "Peter Grimes" i "Nasilje nad Lukrecijom" Benjamina Brittena, "Španjolski sat" Mauricea Ravela, "Život razvratnika" Igora Stravinskog" i balete "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva, "La Tragédie de Salomé" Florenta Schmitta i "čudesni mandarin" Béle Bartóka.

Prema pokojnikovoj posljednjoj želji, pogreb će se održati u krugu obitelji. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!