6. RUJNA 2013. 17:47h

Tri premijere u novoj sezoni riječkog kazališta lutaka

Foto

Scena
0

Tekst

Gradsko kazalište lutaka Rijeka (GKL) predstavilo je danas na konferenciji za novinare novu sezonu u kojoj najavljuju tri premijere i jednu svečanu obnovu.

Program i druge novosti iz GKL-a predstavila je ravnateljica Zrinka Kolak Fabijan.

Novost u riječkom GKL-u je predstava koja pripada tzv. teatru za pelenaše. Riječ je o predstavi "Šarena priča" namijenjenoj djeci do 36 mjeseci čime se riječko kazalište uključuje u trend kazališta za najmanje pokrenut u Skandinaviji. Ovaj tip kazališta hit je u Mađarskoj u posljednje vrijeme te iz te zemlje dolazi redateljica predstave Rita Bartall Kiss.

Osim te predstave, premijerno će se izvesti "Snježna kraljica" H.C. Andresena u režiji Serđa Dlačića te predstava "Ezopove basne". Predstava je sastavljena od odabranih basni tog autora, a izvodit će se na minijaturnoj pozornici i moći će se prilagoditi različitim izvedbenim prostorima.

Na scenu se vraća obnovljena predstava "Kraljevna i klaun" po tekstu B. Svatona i I. B. Klein u režiji Aleksandera Maksymiak. Prvi put je izvedena 1996. godine i doživjela je velik uspjeh a proteklih godina nije izvođena.

Tradicionalna revija lutkarskih kazališta u GKL Rijeka održat će se od 3. do 11. studenoga, a predstavit će se lutkarske i igrane predstave za djecu iz Hrvatske i inozemstva. Izvest će se desetak predstava.

GKL Rijeka organizira i kreativne radionice za djecu kojima je cilj učenje raznih likovnih tehnika i razvijanje kreativnosti. Na njima djeca stvaraju crteže, ukrase, mozaike i skulpture i to sve kroz igru.

Radionice će se održati u dva ciklusa, od kojih prvi počinje 23. rujna.

 

(Hina) 

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!