30. PROSINCA 2013. 07:28h

Top 10 najboljih filmova 2013.

Blue is the warmest color

Foto

Scena
0

Tekst

Gotovo je, gotovo, ali prije nego što ispratimo napornu recesijsku 2013., još nas čeka jedan poslić - podvući crtu i pod filmsku 2013. i zaključiti kako godina na umoru ipak nije bila baš toliko loša kao ona ekonomska. S druge strane bare ima i onih koji već sada 2013-u proglašavaju jednom od najboljih godina u povijesti filma, poput npr. kritičara Vanity Faira, i to ne samo kad je riječ o biznisu, odnosno rekordnih box office prihoda iz kina, već u prvom redu kvalitativno. Iako uspoređivanje s godinama u kojima su, primerice snimljeni „Zameo ih vjetar“, „Poštanska kočija“ i „Ninočka“ (1939.) baš i ne drži vodu, ipak je neosporna činjenica kako se u godini u kojoj je teza o kreativnoj prevlasti televizije nad filmom postala opće mjesto, Hollywood vratio bolji i pametniji nego što smo od njega posljednjih godina navikli. Kako pišu Nemilosrdni gadovi, od nezavisnih filmova snimljenih za par tisuća dolara pa do ultraskupih blockbustera svjedočimo novom procvatu američkog filma koji se više ne može svesti na dežurnih deset pametnih filmova u utrci za Oscara. No s obzirom na poslovično kašnjenje našeg kino repertoara za američkim, to se neće moći uočiti na listi najboljih filmova 2013. godine. Mi za sada možemo govoriti tek o solidnoj godini, ali i najaviti po svemu sudeći mnogo bolju filmsku 2014.

 

Što se pak tiče naše, domaće 2013., što imaš s tim klimaš. Osim navale kvalitetnih nezavisnih i filmova iz holivudske srednje kategorije, godina nije bila loša ni na onoj višoj razini: iako je ljetos bilo popularno fenomenološki raspravljati o kraju blockbusterske ere, pošast koju su s nekoliko „vizionarskih“ rečenica izazvali Spielberg i Lucas, a zatim im je ko kec na desetku sjelo nekoliko slabijih ljetnih blocbusterskih otvaranja („Usamljeni osvetnik“, „Pacific Rim“ i „R.I.P.D. Detektivi za počivale u miru“), veliki krah ipak za sada nije na vidiku. Uostalom, na kraju je ipak sve došlo na svoje, filmovi uopće nisu bili tako grozni, ni komercijalno niti kreativno - ponajbolji su primjeri „Iron-Man 3“ i „Igre gladi: Plamen“, donekle čak i „Svjetski rat Z“ – pa je financijski godišnji all time high sasvim izvjestan - 2013. godina bit će rekordna godina po prihodima od kino karata u Americi.

 

Kako nemam pretenzija prema autoritativnoj i apsolutističkoj listi najboljih filmova godine, bolje se osjećam radeći listu najdražih filmova godine. Oni u ovom trenutku doista jesu ono što mi se čini najbolje od viđenog ove godine, a budući da se nisam mogao sjetiti niti jednog drugog kriterija prema kojemu bih ih poredao, posegnuo sam za definicijom premudrog Alfreda Hitchcocka: „Dobar je film onaj koji opravdava cijenu večere, kino karte i bejbisiterice.“ Pa krenimo, 13,12,11...

 

10. Operacija: Bin Laden / Zero Dark Thirty

 

9. U dobru i u zlu / Silver Linings Playbook

 

8. Gravitacija / Gravity

 

8. Otmica / Kapringen

 

6. Jasmine French / Blue Jasmine

 

5. Vuk s Wall Streeta / The Wolf of Wall Street

 

4. Odbjegli Django / Unchained Django

 

3. Utrka života / Rush

 

2. Adelin život / La vie d'Adèle

 

1. Prije ponoći / Before Midnight

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!