15. TRAVNJA 2012. 21:53h

Tomislav Gotovac u Varšavi i New Yorku

Foto

Scena
0

Tekst

U Varšavi je otvorena samostalna izložba Tomislava Gotovca. Ovaj multimedijski umjetnik je svojim radom u kontinuitetu od 1960. pa sve do smrti 2010. godine koristio sve raspoložive oblike kreativnog izražavanja, uključujući i vlastito tijelo, ponašanje i životni prostor. Upravo su to bili ishodišni elementi kustosici Mariji Matuszkiewicz u koncipiranju postava izložbe. Izložba prati autorov rad od samog početka (fotografska serija Glave, 1960.), pokazuje izbor iz serija kolaža nastalih šezdesetih godina te nekoliko važnih primjera iz eksperimentalnog filmskog opusa (S, 1966.; T, 1969.; Glenn Miller 1, 1977.; Dead Man Walking, 2002.). Osim ovih radova, na izložbi istaknuto mjesto zauzimaju primjeri Gotovčevog djelovanja u medijima, prvenstveno u Studentskom listu i Poletu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Još je jedan važan aspekt Gotovčevog rada prezentiran na izložbi. Naime, Gotovac je posljednjih dvadeset godina života transformirao svoj životni prostor u Krajiškoj 29 u slojevitu i začudnu ambijentalnu instalaciju. Upravo je sačuvani ambijent stana u Zagrebu konceptualni okvir izložbe u Varšavi. Kustosica se odlučila Gotovčeve radove smjestiti neposredno uz sličan ambijent koji je u vlastitom studiju izveo istaknuti umjetnik Edward Krasiński. Dijalog između dva umjetnička prostora uspostavljen je projekcijom dokumentarno-eksperimentalnog filma Le Samouraï Ivana Faktora koji detaljno prikazuje izgled Gotovčevog stana, odnosno ambijenta koji je stvorio. Inventivni postav izložbe posebno je istaknut projekcijama dvaju Gotovčevih filmova u samom prostoru studija.

Izložba u Varšavi je projekt Instituta Tomislav Gotovac, neprofitne udruge čija je zadaća očuvanje, stručna obrada, prezentacija i promocija umjetničkog rada ovog umjetnika. Projekcije filmskog materijala omogućene su u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Izložba je dio međunarodnog projekta Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi koji je inicirao Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, a okuplja Muzej savremene likovne umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Modernu galeriju u Ljubljani i Muzej moderne umjetnosti u Varšavi.

Rani filmovi Tomislava Gotovca biti će uskoro prikazani i u Antology Film Archive u New Yorku, kultnom mjestu svih filmskih stvaralaca i gledalaca. Program pod nazivom Yugoslav Experimental Cinema prezentirat će dinamičnu scenu koja je od pedesetih do kraja osamdesetih godina bila karakteristična za cijeli niz autora okupljenih u filmske klubove. Od osobite važnosti bili su festivali poput zagrebačkog GEFF-a na kojima su, uz najkvalitetnije domaće filmove, prikazivani i eksperimentalni filmovi svjetski relevantnih autora. Tomislav Gotovac bio je jedan od ključnih sudionika tih događaja pa mu je i ovom prilikom pripala čast da otvori program projekcijom filmova Prije podne jednog fauna iz 1963. godine i Krug (Jutkevič-Count) iz 1964. godine.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!