23. VELJAE 2012. 16:32h

Stare fotografije Komižana na izložbi u Fotoklubu Split

Guljenje jabuka

Foto

Scena
0

Tekst

 

Izložba fotografija "Zaboravjene face Komiže" otvara se u petak, 24. veljače, od 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5. Autor izložbenog projekta je Dinko Božanić, mladi asistent s Umjetničke akademije u Splitu.

Radi se o fotografijama Komižana nastalim krajem 30-ih i početkom 40-ih godina prošlog stoljeća, autora tadašnjeg otočkog fotografa Jerka Fabrisa koji je u svojoj kući imao improvizirani fotografski studio.

Negativi tih fotografija pronađeni su na gradskom smetlištu prije više od 20 godina. Nakon što su dospjeli u ruke Dinka Božanića, on se posvetio skeniranju spomenutih negativa, sortiranju i izradi fotografija te je u Komiži u travnju 2010. otvorena interaktivna izložba fotografija. Interaktivna jer je tada posjetiocima data mogućnost da upisuju na papir uz fotografije podatke o osobama na fotografijama nakon čega je izložba dobila novu dimenziju.

U Galeriji Fotokluba bit će izloženo 30 fotografija uz prateće tekstove nastale na komiškoj izložbi. Izložba je otvorena do 7. ožujka.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!