INOVACIJA U MINISTARSTVU

11. SIJENJA 2007. 14:10h

Srijeda vrijeme za kulturu

Tekst

Ove godine završit će se brojni investicijski programi, me?u kojima su i otvorenja važnih muzeja, a inovacija su sastanci s novinarima.

Ova godina bit će u kulturnome smislu uspješnija nego prošla. To je dojam koji se mogao steći nakon razgovora državnoga tajnika dr. Jadrana Antolovića s novinarima u srijedu u Ministarstvu kulture.


Riječ je o praksi koja je tek zaživjela, a postat će stalna, jer će svake srijede novinari, u programu nazvanom "Vrijeme je za kulturu", imati priliku osobno ministru kulture ili nekomu od njegovih pomoćnika, postavljati pitanja, davati sugestije ili primjedbe, a ti će se sastanci, osim u Runjaninovoj, održavati i "na terenu", diljem Lijepe naše, piše Vjesnik.


Antolović je istaknuo kako će 2007. sigurno biti godina u kojoj će Ministarstvo kulture završavati brojne investicijske programe. Pri kraju je, primjerice, rekao je državni tajnik, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej u Naroni, ure?enje Hušnjakova u Krapini je zastalo zbog problema s izvedbenim projektom, ali je zato započelo ure?enje dvaju objekata u Šibeniku i Vukovaru za potrebe državnog arhiva, koji će biti osnovani uredbom Vlade, a završen je i Arheološki muzej u Osijeku.


Državni se tajnik pohvalio i kako je Ministarstvo prvi put gotovo u cijelosti odradilo svoj najveći godišnji posao – naime, kulturna vijeća odredila su velik dio programa za financiranje. Isto tako, istaknuo je Antolović, Ministarstvo je prvi put već krajem prošle godine poslalo ugovore za zahtjeve koji su prihvaćeni.


U me?unarodnoj kulturnoj suradnji za ovu je godinu, primjerice, prijavljeno 649 programa, a prihvaćeno je 264, za razliku od lani kada su od 1115 prijavljenih projekata potpisani ugovori za čak 466 programa.

 
U muzejsko-galerijskoj djelatnosti prijavljeno je za ovu godinu 907 programa, koje će na sjednici od 15. do 19. siječnja razmatrati Hrvatsko muzejsko vijeće. Ukupno 236 programa odobreno je od prijavljenih 517 likovnih projekata, a stotinu programa dobilo je 'zeleno svjetlo' od 182 prijave u području nove medijske kulture koje su zaprimljene na javni poziv Ministarstva kulture. U knjižnoj djelatnosti od prijavljenih 257 programa prošao je 201 program.


Što se pak glazbe i filma tiče, od 910 glazbenih programa koji su pristigli na javni poziv, odobreni su ugovori za njih 381, a samo ih je – do sada jer slijedi i novi natječaj – 31 dobio prolaznu ocjenu od 108 prijavljenih filmskih projekata.