27. O×UJKA 2012. 14:00h

Splitski HNK ima premijeru znamenite pripovijetke Franza Kafke `Preobrazba`

Foto

Scena
0

Tekst

"Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca┬ö. To je vjerojatno jedna od najslavnijih re─Źenica iz svjetske literature, prva re─Źenica znamenite pripovijetke Franza Kafke "Preobrazba". A upravo je Preobrazba nova predstava HNK Split koja ─çe svoju premijeru imati u srijedu 28. o┬×ujka ┬ľ Scena 55, s po─Źetkom u 19.55 sati.

Autorska ekipa iz Splita poru─Źuje da je ova predstava nastala iz duboke potrebe da se shvati jedno od Kafkinih remek-djela, koje name─çe klju─Źno pitanje: ono o polo┬×aju pojedinca u svijetu koji se pokorava nekakvome naizgled alogi─Źnome mehanizmu, dok se ┬×ivot ─Źovjeka odvija kao kakav ru┬×an i mu─Źan san.

Redatelj i dramaturg predstave je Ivan Plazibat, scenograf Ozren Bakoti─ç, kostimografkinja Petra Dan─Źevi─ç, skladatelj Gordan Tudor, dok se za scenski pokret pobrinula  Maja Marjan─Źi─ç. U predstavi glume Nik┬Üa Ar─Źanin, Nikola Ivo┬Üevi─ç, Tatjana Jovanovi─ç, Andrea Mladini─ç, Nenad Srdeli─ç i Vicko Biland┬×i─ç.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!