27. OžUJKA 2012. 14:00h

Splitski HNK ima premijeru znamenite pripovijetke Franza Kafke `Preobrazba`

Foto

Scena
0

Tekst

"Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca”. To je vjerojatno jedna od najslavnijih rečenica iz svjetske literature, prva rečenica znamenite pripovijetke Franza Kafke "Preobrazba". A upravo je Preobrazba nova predstava HNK Split koja će svoju premijeru imati u srijedu 28. ožujka – Scena 55, s početkom u 19.55 sati.

Autorska ekipa iz Splita poručuje da je ova predstava nastala iz duboke potrebe da se shvati jedno od Kafkinih remek-djela, koje nameće ključno pitanje: ono o položaju pojedinca u svijetu koji se pokorava nekakvome naizgled alogičnome mehanizmu, dok se život čovjeka odvija kao kakav ružan i mučan san.

Redatelj i dramaturg predstave je Ivan Plazibat, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj Gordan Tudor, dok se za scenski pokret pobrinula  Maja Marjančić. U predstavi glume Nikša Arčanin, Nikola Ivošević, Tatjana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!