OTVORITE UŠI

6. SIJENJA 2009. 12:39h

Snow Patrol dosegli sto milijuna sunaca

Tekst

Alternativni rokeri Snow Patrol oduvijek su imali strast; uspjeh je došao kasnije. O glazbenom putu do slave govori Gary, frontmen grupe.

Snow Patrol peteročlana je alternativna rock grupa iz Škotske/Sjeverne Irske, nastala 1994. Iako su njihova prva tri albuma prošla gotovo nezapaženo, a sasvim sigurno financijski neisplativo, sve se promijenilo nakon prelaska u izdavačku kuću Polydor Records za koju su 2003. snimili album ''Final Straw''. Sad već etablirana grupa, krajem prošle godine izdala je svoj novi album, ''A Hundred Million Suns''. S Garyjem Lightbodyjem, frontmenom grupe, za emisiju ''Backstage'' Plavog radija razgovarao je Alen Balen.

Vratimo se vašem prvom albumu. Što nam možete reći o njemu, koja vam je nadraža pjesma s tog albuma?

-.-wikipedia-.-Johnny Quinn, bubnjar grupe Snow Patrol
Johnny Quinn, bubnjar grupe Snow Patrol
Photo wikipedia  
Da, ''Songs For polar Bears''. Mislim da je to bilo 1998. Davno je to bilo. Snimljen je u Edinburghu u studiju Chambers; tad smo bili još neiskusni... Nikad prije nismo bili u studiju ''kako spada'', pa smo učili u hodu. Nije ispalo baš tako dobro kao mnogi debitantski albumi koje znam i volim, ali mislim da su namjera i strast od samog početka bili na mjestu.

Pjesma koja više od bilo koje druge izaziva sjećanje na taj album je ''Fifteen Minutes Old'' jer je napisana za našeg dobrog prijatelja Stevea Harrisa koji je upravo bio dobio sina. Nazvao nas je, mislim da je to bilo dan prije no što smo napisali riječi pjesme i rekao da je upravo dobio dijete. Pisali smo tu pjesmu i ispalo je tako da su riječi o njegovom novoro?enom sinu. Ta me pjesma sada navodi na razmišljanje o mojoj nećakinji koja se isto nedavno rodila. Honey, tako se zove, a zvao bih je tako i da joj to nije ime.

Reci nam nešto o ''When It's All Over We Still Have To Clear Up''

To je bio naš drugi album, snimili smo ga za Jeepster Recordings. Sad kad ga slušam, zvuči mi ''zbrčkano''. Ali mislim da ima svojih trenutaka, možda natruhe nečeg što će tek doći u budućnosti. Iskreno, vjerojatno najdraža pjesma s tog albuma mi je ''Chased By I Don’t Know What''. Vjerojatno zbog pratećih vokala koji su užasno loši. A upravo to volim kod te pjesme.

A album s kojim ste se probili, Final Straw?

''Final Straw'' je prvi album na kojem smo radili sa Jacknifeom Leeom koji je postao naš veliki prijatelj, guru i izvor inspiracije u protekle četiri godine. čak ni ne znam koja mi je najdraža pjesma s tog albuma... Možda ''How To Be Dead''. Mislim, ta pjesma otvara album na jedan čudan način; napisana je iz perspektive dvoje ljudi koji se sva?aju. čini mi se neobičnim započeti album takvom pjesmom.

-.-wikipedia-.-Snow Patrol na pozornici
Snow Patrol na pozornici
Photo wikipedia  
Upoznavanje s Jacknifeom bilo je prekretnica u našim karijerama jer je na neki način pokrenuo u nama sve te glazbene ambicije... Nikada prije nismo imali vodiča, a on je to tada postao i još uvijek jest. Taj album je toliko kohezivan upravo zbog njega.

Reci nam nešto o vašem albumu Eyes Open.

Pjesme su u svojoj biti pop pjesme, a kad kažem pop, mislim na tragu popa, ali ne toliko dobre kao pjesme The Beatlesa, The Beach Boysa, Super Fury Animalsa, Mercury Reva, Flaming Lipsa i drugih velikih pop glazbenika koje sam slušao kao dijete kad sam, kao, odrastao.

Mislim da su me te grupe uvijek inspirirale i da je ''Eyes Open'' na neki način prvi album kojemu smo se doista prepustili znajući da je Jacknife Lee tu da nas uhvati. I kada smo znali otići predaleko i kad ne bismo otišli dovoljno daleko, on je bio tu da nas gurne.

Što se tiče najdraže pjesme, ''Open Your Eyes'' je jedina koje se sjećam da sam je pisao. Pisanje svih drugi dogodilo se kao u nekom prašnjavom mjestu u meni, ali te pjesme se baš sjećam. Bili smo u okrugu Kerry, sjedili u nekoj majušnoj kući na rubu litice i napisao sam tu malu gitarističku dionicu koja se stalno ponavljala i ponavljala, i riječi, sve je napisano u jedno dahu. Na '' A Hundred Million Suns'' stihovi su napisani nekako neovisno o glazbi koja je pisana u dahu, ali ''Eyes Open'' je nekakva poslastica, tako da bih uvijek odabrao taj album.

To nas dovodi do vašeg novog albuma, ''A Hundred Million Suns''. Što nam možeš reći o njemu?

Možda i sam naziv albuma sugerira da smo si postavili visoke ciljeve. Mislim da je to slavljenički album, a ne album sam za sebe kakvi su bili drugi. Na ovom albumu, bilo to zato što mi je tako svježa, tako nova, ali bih definitivno izdvojio pjesmu ''The Golden Floor''. Na nju sam najviše ponosan.

-.-wikipedia-.-Gary Lightbody, frontman Snow Patrola
Gary Lightbody, frontman Snow Patrola
Photo wikipedia  

Početkom godine krećete na turneju, zar ne?

Da, u 2009. ćemo imati turneju. Riječ je o deset, jedanaest ili dvanaest datuma. Nastupit ćemo na nekim mjestima gdje smo svirali i prije i na nekim novima, tako da mislim da će biti super.

Imat ćete tri nastupa u O2 areni. Svirali ste tamo i prije, kakvi su dojmovi?

O2 arena? Mislim da je bilo dobro.Prostor je istovremeno jako nov i jako drevan zato mislim da treba čim prije stvoriti neku vlastitu povijest. To što smo na pozornici imali i Led Zeppelin uopće nije škodilo. Mislim, znaš da je to povijesna svirka i da će dati prostoru na karakteru. I da, mislim da imaju nevjerojatno ozvučenje!

Jeste li uzbu?eni zbog mogućnosti da svirate nove pjesme pred masama?

Jesmo! Mislim, znate, nervozni jer tko zna kako će publika reagirati na pjesme uživo, ali mislim da će se nove stvari isticati me?u starijima.