11. KOLOVOZA 2012. 10:56h

Roman o Sarkozyju kao Rockyju bestseler u Francuskoj

Foto

Scena
0

Tekst

Alegorijska priča čiji je glavni lik "jedva maskirani" bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, iz pera jedne njegove bivše bliske suradnice, ovog je ljeta postao apsolutni bestseler u Francuskoj, piše britanski Guardian.

Sarkozy je prikazan kao Rocky, moću zaluđeni predsjednik koji sa svojim osobnim trenerom manijakalno izvodi vježbe za jačanje mišića zdjelice na livadi ispred Elizejske palače, pred ogledalom u svojem predsjedničkom uredu vježba boksačke pokrete, te u jednom posebno zlobno intoniranom odlomku netom uoči javnog nastupa zahtijeva seksualnu uslugu od gradonačelnice jednog provincijskog gradića u zamjenu za subvenciju za gradnju muzeja srednjevjekovne povijesti.

Kontroverzna priča o ljubavi i ratu u politici u vrijeme Sarkozyjeve vladavine u bogatim predgrađima zapadnog Pariza neočekivani je ljetni bestseler u Francuskoj, koji je svoju autoricu stajao posla, razbijesnio Sarkozyjeva sina Jeana, te izazvao napetosti unutar već prilično razjedinjene Sarkozyjeve stranke desnog krila UMP.

"Le Monarque, Son Fils, Son Fief" (Monarh, njegov sin, njegov feud) autorice Marie-Celie Guillaume već se sedam tjedana nalazi na prvom mjestu najprodavanijih publicističkih knjiga u Francuskoj, zapanjivši kritičare i posramivši francusku desnicu.

Guillaume je bila šefica kabineta Patricka Devedjiana, nekadašnjeg Sarkozyjeva saveznika i ministra gospodarskog oporavka, kada je odlučila kroz jedva prikrivenu priču prikazati raskol i unutarnje sukobe koji su razdirali Sarkozyjevu političku bazu u bogatom pariškom predgrađu Hauts-de-Seine, najbogatijoj četvrti Francuske.

Jean, predsjednikov mladi sin student čiji je uspon na lokalnoj političkoj sceni u najmanju ruku izazvao sumnje u nepotizam, pojavljuje se kao lik Le Dauphina, a prikazan je kao nasljednik koji očajnički nastoji privući pozornost svojeg odsutnog oca. Sarkozyjevi lako prepoznatljivi politički saveznici prikazani su kao sebični, novcem i moći opsjednuti uživatelji dobrih cigara s trajnim tenom "u duboki tonovima narančaste karamele".

No, najgore je ipak prošao sam Sarkozy, utjelovljen u liku Rockyja kojega moć toliko uzbuđuje da se političarki s kojom se sastaje u svojem uredu obraća s "Pogledaj u kakvom sam stanju, ne možeš me ostaviti tako ... ".

Knjiga je izazvala tako oštre reakcije Sarkozyjevog tabora i četvrti Hauts-de-Seine da je Devedjian na kraju bio prisiljen otpustiti Guillaume. Jean Sarkozy otišao je tako daleko da je Devedjiana optužio da zapravo on sam stoji iza knjige, a Guillaume je napao zbog širenja "zlonamjerne i prljave gomile laži".

Ona je uzvratila da je pisanje za nju bilo katalizator za užase političkih unutarnjih sukoba u Hauts-de-Seinei. Željela je politiku prikazati u njezinu "najsirovijem i najbrutalnijem obliku", kazala je, objasnivši Sarkozyjevu scenu seksa kao "pokušaj prikazivanja univerzalne snage kombinacije moći i seksa".

Osim te mješavine političkog i literarnog, središnji događaj ovoljetne izdavačke sezone u Francuskoj je upravo izašla prva knjiga o novom francuskom socijalističkom predsjedniku Francoisu Hollandeu iz pera mladog pariškog spisatelja Laurenta Bineta, omiljenog autora njegove partnerice Valerie Trierweiler, "Rien Ne Se Passe Comme Prevu" (Ništa ne ide prema planu). (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!