1. OUJKA 2012. 15:46h

Retrospektiva Mate Celestina Medovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Foto

Scena
0

Tekst

Retrospektiva Mate Celestina Medovića, nakon Klovićevih dvora, gostuje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Autor je izložbe odličan poznavatelj Medovićeva opusa – povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

 Riječ je o dosad najvećoj izložbi tog, uz Vlaha Bukovca, najznačajnijeg dubrovačkog slikara na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pionira moderne hrvatske umjetnosti. Posljednja opsežnija retrospektiva organizirana je 1990. Broj izložaka nešto je manji od onih koji su predstavljeni javnosti u Zagrebu, no dubrovačka će publika na tri kata Umjetničke galerije razgledati dosad najopsežniji postav ovog slikarskog klasika – izloženo je više od 170 Medovićevih radova iz svih faza i u čitavom tematskom rasponu.

 Tako je, uz rane crteže, portrete iz različitih razdoblja, slike religiozne tematike, moguće vidjeti i njegove mrtve prirode te brojne, za slikara amblematske, pejsaže pelješkog i dubrovačkog kraja.

 Od njegovih povijesnih djela izložen je i glasoviti, višestruko u inozemstvu nagrađivan Bakanal iz 1893., vlasništvo Moderne galerije u Zagrebu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!