12. SIJENJA 2012. 17:50h

Prijave za Zgraf 11 do kraja ovog mjeseca

Tekst

Do kraja ovog mjeseca traju prijave za sudjelovanje na Me?unarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija - Zgraf 11 koje je raspisala Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Odabrani radovi bit će izloženi na glavnoj izložbi Zgrafa koja će se održavati od 15. ožujka do 5. travnja 2012. te će biti predstavljeni u katalogu festivala. Glavna izložba Zgrafa me?unarodnog je karaktera i obuhvaća:

a) recentne selektirane radove s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija

b) izložbu odabranih radova nastalih na temu “Danas je jučer bila budućnost” kojom će se baviti jedanaesto izdanje Zgrafa. Kroz ovu temu Zgraf 11 otvorit će pitanja o odnosu dizajna i društvene i političke modernizacije u postindustrijskom vremenu te afirmirati ideju dizajna koji je više na strani društvenog razvoja nego pukog ekonomskog rasta.

Prijave radova za oba dijela izložbe zaprimaju se do 31. siječnja 2012.

Radovi se mogu prijaviti isključivo putem obrasca za prijavu koji se može pronaći na stranicama Zgrafa (http://www.zgraf.hr/zgraf-11/sudjelovanje/).

O pobjedniku Zgrafa 11 odlučivat će petočlani Me?unarodni ocjenjivački sud u čijem su sastavu važna imena grafičkog dizajna poput Ricka Poynora, britanskog teoretičara dizajna te autora brojnih zapaženih knjiga o vezi grafičkog dizajna, tipografije i suvremene kulture. član ocjenjivačkog suda bit će i pobjednik Zgrafa 10, Niklaus Troxler (Švicarska), jedan je od svjetski najpriznatijih grafičkih dizajnera te dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja. Njima će se pridružiti Huda Smitshuijzen AbiFares (Libanon/Nizozemska), autorica, nekoliko knjiga i brojnih članaka na temu višejezične komunikacije i suvremenog dizajna na Bliskom Istoku te Barbara deWilde (SAD), poznata po svojim radovima za djela zvučnih autora poput nobelovke Toni Morrison, kompozitora Randyja Newmana i Stevea Reicha te velikog broja pisaca, od Austena i Nabokova do Achebea i Updikea. Peti član žirija, Boris Ljubičić (Hrvatska), priznato je hrvatsko ime svjetskog dizajna. Njegovi radovi putuju po svjetskim dizajnerskim metropolama te dobivaju brojna priznanja i nagrade u SAD-u, Europi i Japanu.

U sklopu programa Zgrafa hrvatska će publika imati priliku slušati predavanja članova Me?unarodnoga ocjenjivačkog suda, koja će se održati u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.