14. LIPNJA 2013. 20:56h

Prihvaćen program 59. splitskoga ljeto

Foto

Scena
0

Tekst

U Ministarstvu kulture je na sjednici Festivalskog vijeća Splitskog ljeta danas prihvaćen program 59. Splitskog ljeta koje će se održati u Splitu od 14. srpnja do 14. kolovoza ove godine, priopćilo je splitsko Hrvatsko narodno kazalište.

Sjednica je održana pod predsjedavanjem zamjenika ministrice kulture Berislav Šipuša, a festivalsko vijeće jednoglasno je prihvatilo predloženi financijski i programski plan ravnatelja Splitskog ljeta Tonća Bilića.

Ovogodišnje 59. Splitsko ljeto započet će 14. srpnja na Peristilu premijerom opere Franza von Suppéa Povratak mornara u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, a u režiji Lea Katunarića.

Druga operna premijera bit će Ukleti Holandez Richarda Wagnera koja je na programu 31. srpnja. Izvedbom će ravnati maestro Tonći Bilić, a redatelj je Branko Brezovec. Na programu su i dvije izvedbe Verdijeve opere Nabucco, premijerno izvedene prošlog ljeta.

Bogat koncertni program ove će godine obilježiti sljedeći ansambli: Django Reinhardt, Zagrebački ansambl flauta, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebački kvartet saksofona, Cantus ansambl, Splitski gudački kvartet, HGM Jazz orkestar, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split uz solisticu Valentinu Fijačko, Gomalan Brass Quintet te Sevdah Takht Damira Imamovića. Dijelom glazbenoga programa bit će i Četvrta ljetna škola pijanista Kemala Gekića.

U dramskom su programu predviđene dvije premijere. Timona Atenjanina Williama Shakespearea režirat će Georgij Paro. Predstava će se premijerno igrati 3. kolovoza na bedemima pokraj Galerije umjetnina. Drama To dijete Joëla Pommerata premijerno će, u režiji Nenni Delmestre, biti izvedena 17. srpnja u Vili Dalmacija.

Balet HNK Split premijerno će na Peristilu 26. srpnja izvesti balet Verdi na glazbu iz opera Giuseppea Verdija. Koreograf je Dinko Bogdanić, a orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre.

U dramskom je programu predviđeno i devet gostovanja, a baletni će obilježiti Tjedan baleta na Sustipanu u kojem će od 7. do 11. kolovoza Balet HNK Split izvesti pet naslova iz svog repertoara.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!