U 94. GODINI

10. SIJEŔNJA 2007. 14:54h

Preminuo slavni producent Carlo Ponti

Tekst

Slavni talijanski filmski producent Carlo Ponti, suprug legendarne Sophie Loren, preminuo je u 94. godini ┬×ivota

Ponti je najviše ostao poznat po radu na klasicima Frederica Fellinija 'La Strada', filmu 'Dr. Živago' Davida Leana i 'Blowup' Michelangela Antoninija.

Prije desetak dana slavni je producent primljen u jednu ┬×enevsku bolnicu zbog komplikacija sa disanjem, stoji u slu┬×benoj izjavi obitelji Ponti.

'Umro je mirno, bez ikakvih bolova', izjavila je ne─çakinja Sophije Loren. 'Njegova ┬×ena i djeca tako─Ĺer su bila s njim'.

Carlo i Sophija o┬×enili su se 1957. kada je ona imala tek 22 godine, no Ponti ju je prvi puta spazio na jednom natjecanju ljepote. Ona je tada imala samo 15 godina, a on 37.

Osvojio ju je pri─Źama o slavi i uspjehu, s vremenom ju nagovorio da promjeni ime i osiguravao joj uloge u nekoliko low-budget filmova.

Njihov prvi brak izazvao je mnogo negodovanja talijanske javnosti, jer je Ponti tada jo┬Ü uvijek bio u braku sa svojom prvom ┬×enom.

Par je pobjegao u Meksiko gdje su se vjen─Źali uz nazo─Źnost odvjetnika, a Carla Pontija su vlasti u Italiji optu┬×ile za bigamiju.

Bila je to prilika da se odsele u Francusku gdje su dobili i dr┬×avljanstvo, a tada se Ponti i slu┬×beno rastao od ┬×ene i ponovno, ovoga puta pred crkvom, o┬×enio Sophiju.

U to vrijeme karijere i Sophije i Carla su cvjetale. 1962. godine Loren je osvojila nagradu Oscar za najbolju glumicu za film 'Two Women' (La Ciociara), kojeg je producirao upravo Ponti. Četiri godine kasnije, bio je nominiran za Oscara za film 'Dr. Živago'. (S.S.)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!