U 94. GODINI

10. SIJEčNJA 2007. 14:54h

Preminuo slavni producent Carlo Ponti

Tekst

Slavni talijanski filmski producent Carlo Ponti, suprug legendarne Sophie Loren, preminuo je u 94. godini života

Ponti je najviše ostao poznat po radu na klasicima Frederica Fellinija 'La Strada', filmu 'Dr. Živago' Davida Leana i 'Blowup' Michelangela Antoninija.

Prije desetak dana slavni je producent primljen u jednu ženevsku bolnicu zbog komplikacija sa disanjem, stoji u službenoj izjavi obitelji Ponti.

'Umro je mirno, bez ikakvih bolova', izjavila je nećakinja Sophije Loren. 'Njegova žena i djeca također su bila s njim'.

Carlo i Sophija oženili su se 1957. kada je ona imala tek 22 godine, no Ponti ju je prvi puta spazio na jednom natjecanju ljepote. Ona je tada imala samo 15 godina, a on 37.

Osvojio ju je pričama o slavi i uspjehu, s vremenom ju nagovorio da promjeni ime i osiguravao joj uloge u nekoliko low-budget filmova.

Njihov prvi brak izazvao je mnogo negodovanja talijanske javnosti, jer je Ponti tada još uvijek bio u braku sa svojom prvom ženom.

Par je pobjegao u Meksiko gdje su se vjenčali uz nazočnost odvjetnika, a Carla Pontija su vlasti u Italiji optužile za bigamiju.

Bila je to prilika da se odsele u Francusku gdje su dobili i državljanstvo, a tada se Ponti i službeno rastao od žene i ponovno, ovoga puta pred crkvom, oženio Sophiju.

U to vrijeme karijere i Sophije i Carla su cvjetale. 1962. godine Loren je osvojila nagradu Oscar za najbolju glumicu za film 'Two Women' (La Ciociara), kojeg je producirao upravo Ponti. Četiri godine kasnije, bio je nominiran za Oscara za film 'Dr. Živago'. (S.S.)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!