BRZOJAV SUćUTI

5. SIJENJA 2007. 18:45h

Preminuo glumac Ljudevit Galic

Tekst

Povodom smrti Ljudevita Galica, ministar kulture, Božo Biškupić, poslao je brzojav sućuti njegovoj obitelji.

"U povodu smrti gospodina Ljudevita Galica u ime Ministarstva kulture i svoje osobno izražavam Vam iskrenu sućut.", stoji na početku brzojava sućuti koje je ministar kulture poslao obitelji preminulog umjetnika.

Od Dramskog studija zagrebačkoga HNK-a u klasi Tita Strozzija, prvih angažmana u banjalučkom Hrvatskom državnom kazalištu, sarajevskom Narodnom pozorištu, a potom od 1948. do umirovljenja u Zagrebačkom HNK-u, predavanja na današnjoj Akademiji dramskih umjetnosti i utemeljenju Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, trajao je bogati i sadržajni životni put koji je bio označen brojnim kazališnim, ali i filmskim ulogama, kaže ministar Biškupić u brzojavu.

Galic je uvijek posvećivao pažnju dramskom tekstu i svim čimbenicima kazališnog čina, bilo da se radilo o najvažnijim kazališnim kućama, kazališnim družinama ili kazališnom amaterizmu, velikim ili malim ulogama. Publicistička djelatnost, a posebno knjiga ''Sjećanja jednog glumca'' ostat će trajan zapis o jednom vremenu i umjetničkoj osobnosti. Ljudevit Galic umro je u četvrtak, u Opatiji, u 87. godini života. Ro?en je 23. kolovoza 1919., u Orehovici kod Zaboka, u Hrvatskom zagorju.