26. LIPNJA 2012. 22:28h

Predstavljenja knjiga "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma

Foto

Scena
0

Tekst

Knjiga autora Ante Peterlića "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma" koja donosi tekstove o hrvatskim filmskim kritičarima, esejistima i filmolozima, o filmovima i njihovim autorima predstavljena je danas u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Recenzent Hrvoje Turković kazao je kako je posebnost ove knjige u tome što osvjetljava jedan dio koji autorovi suradnici, prijatelji i đaci nisu dobro poznavali te da se radi o tekstovima koji su 'rasuti' po časopisima ili objavljeni u specijalističkim zbornicima.

Istaknuo je kako knjiga pokazuje koliko je Peterlić proučavao prethodnike hrvatske filmske misli te da prvi dio knjige prikazuje kratku povijest filmologije, dok je drugi dio knjige posvećen tekstovima o domaćim filmovima.

"Knjiga je dokaz da se Peterlić nije bojao govoriti o domaćim temama, suvremenicima, povijesnim ličnostima, da je dodirivao različite aspekte hrvatskih filmova te da je popriličan korpus njegovih tekstova posvećen hrvatskom filmu", kazao je Turković.

Naglasivši da je upravo Peterlićeva zamisao bila da knjiga okupi građu kojom se bavio dugi niz godina, urednik Nikica Gilić, ustvrdio je kako prvi dio knjige predstavlja otkriće za 'sladokusce' jer se radi o prvorazrednoj kulturoj povijesti jedne epohe, pogotovo kad je film bio mlad.

Tako knjiga obuhvaća tekstove o ljudima koji se nisu bavili filmom niti ga preferirali poput Miroslava Krleže do ljudi koji su se filmom bavili s ljubavlju i razumijevanjem poput Marinkovića.

"Knjiga pokazuje koliko je kontinuitet u nekim stvarima važan, a upravo bez njega nemamo pregled", rekao je Gilić te dodao da knjiga prikazuje nešto što je zanemareno, vrijedno i nešto što bi trebalo biti filmološki temelj.

Ante Peterlić rođen je 1936. u Kaštel Novom, a umro u Zagrebu 2007. godine. U Zagrebu je 1959. diplomirao anglistiku i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu, a doktorirao je 1974. s temom o filmskom vremenu.

Dobitnik je leksikografske nagrade "Bartol Kašić" te niza nagrada za životno djelo - "Nagrade Vladimir Vuković", Državne nagrade "Vladimir Nazor", Vjesnikove nagrade "Krešo Golik" te "Nagrade Grada Zagreba".

Autor je djela: "Pojam i struktura filmskog vremena", "Osnove teorije filma", "Ogledi o devet autora", "Oktavijan Miletić", "Studije o 9 filmova", "Deja-vu: Zapisi o prošlosti filma", "Povijest filma:rano i klasično razdoblje"i "Filmska čitanka".

Knjiga "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma" izašla je u izdanju nakladničke kuće Leykam International.

U sklopu predstavljanja knjige održana je tribina na kojoj se govorilo o odnosu filma i drugih umjetnosti. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!