6. SRPNJA 2012. 18:14h

Predstavljanje zbornika intrpretacije hrvatske proze

Foto

Scena
0

Tekst

Zbornik interpretacija hrvatske proze, nastao kao dio višegodišnjeg projekta Zagrebačke slavističke škole, "Vila - kiklop - kauboj: čitanja hrvatske proze" objavili su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačka slavistička škola i Hrvatski seminar za strane slaviste.

Priređivačica zbornika Anera Ryzner podsjeća u predgovoru kako su zborniku prethodili zbornik čitanja hrvatske poezije "Muzama iza leđa" i zbornik drame "Priučen na tumačenja".

Ryzner napominje kako je zbornik "Vila - kiklop - kauboj: čitanja hrvatske proze" nastao i kao odgovor na sve češće pritužbe o nedovoljnu kritičkom praćenju i sustavnijem tumačenju hrvatske književnosti te poradi želje da se u interpretativnoj praksi iskušaju i ovjere teorijski modeli koji u domaćoj znanosti o književnosti pobuđuju znatniji interes.

Ističe kako su u zborniku zastupljeni radovi autora srednje i mlađe generacije te dodaje da su književnopovijesno gledano interpretacije obuhvatile razdoblje od gotovo pet stotina godina.

U zborniku "Vila - kiklop - kauboj: čitanja hrvatske proze" (259 str.) objavljeni su radovi Tatjane Jukić, Nikole Košćaka, Andreje Milanko, Lane Molvarec, Marije Ott Franolić, Borisa Postnikova, Marine Protrka-Štimec, Anere Ryznar, Milovana Tatarina i Tvrtka Vukovića. na kraju zbornika objavljen popis uporabljene literature, bilješke o autorima i kazalo imena. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!