25. SVIBNJA 2012. 15:35h

Predstave `Samice` 30. svibnja u ZKM-u

kazališna predstava samice

Foto

Scena
0

Tekst

Predstava „Samice“ Jasne Žmak i koreografa Matije Ferlina te, u izvedbi Istarskog narodnog kazališta iz Pule gostuje u srijedu, 30. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih. U tom scenskom projektu riječ je o koreografiji jezika, odnosno eksperimentu u kojem Ferlin svoje koreografsko znanje i iskustvo predočuje na područje scenskog govora, jezika i glumačke izvedbe općenito.

Predstava Samice donosi priču o dekadenciji devet žena, aristokratskih manira i navika, koje žive  zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu. U ozračju stalna iščekivanja, obilježene povremenim trenucima snažne euforije i još snažnijjih razočaranja, naše junakinje imaju jednu jedinu „vrlinu“ koja im je konstanta i zajednička - sve pričaju unatrag: od točke (upitnika, uskličnika) prema velikom slovu.

Projekt je počeo prošlo ljeto u Svetvinčentu. Desetak glumica i glumaca odabranih putem javnog poziva, među pedeset prijavljenih, proveli su četiri dana na intenzivnoj radionici, koju su, osim redatelja, vodili dramaturzi Sandro Siljan i Jasna Žmak te kanadska koreografkinja Claudia Francello. Radionica je predstavljala prvu fazu u radu na projektu koji se bavi istraživanjem dramskih konvencija, s fokusom na odnosu prema tekstu i dijaloškim strukturama. Dramaturg izvedbe je Sandro Siljan, scenograf Mauricio Ferlin. Deseteročlanu glumačku ekipu čine Csilla Barath-Bastajić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Dijana Vidušin, Ana Vilenica, Romina Vitasović, Silvio Vovk te Vedran Živolić. Matija Ferlin jedan je od najzanimljivijih hrvatskih mladih koreografa, dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!