7. SRPNJA 2014. 22:13h

Počeo "Drugi Karlovac Piano Festival"

Foto

Scena
0

Tekst

U Koncertnoj dvorani karlovačke Glazbene škole i organizaciji te škole večeras je počeo sedmodnevni "Drugi Karlovac Piano Festival", na inicijativu proslavljenog karlovačkog pijanista Silvije Vidovića.
 
Ravnateljica Glazbene škole Ljiljana Ščedrov kaže da manifestaciju i ove godine čini pedagoški rad s 25 talentiranih pijanistica i pijanista, s kojima rade svjetska imena klavirske pedagogije.
 
To su Vladimir Viardo iz Rusije koji predaje na University of North Texas, Piotr Paleczni koji je jedan od najznačajnijih poljskih pijanista koji predaje na Fryderyk Chopin Sveučilištu za glazbu u Varšavi, te Kemal Gekić, pijanist svjetske reputacije i profesor na Me?unarodnom sveučilištu na Floridi te na Glazbenoj akademiji u Tokiju. Tu je i Silvije Vidović koji je doktorirao klavir na University of North Texas te koncertira diljem svijeta.
 
Manifestacija je dobila i natjecateljski karakter - mladi glazbenici natjecat će se dva dana. U petak je prvi krug natjecanja u Koncertnoj dvorani Glazbene škole, a u subotu drugi krug u Gradskom kazalištu "Zorin dom". Natjecanje je otvoreno za publiku koja može sudjelovati i u glasanju za posebnu nagradu publike.
 
Istovremeno se u Gradskom kazalištu Zorin dom održava i "Prva Hrvatska flaustistička akademija" s vrsnim svjetskim flautističkim pedagozima, tako da Karlovac sada, naglasila je Ščedrov, ima dva doga?aja na najvišoj svjetskoj razini, što se u gradu na četiri rijeke još nikada nije dogodilo.
 
Na flautističkoj je akademiji umjetnički voditelj Damjan Krajačić, koji je magistrirao flautu u Los Angelesu gdje i radi, a stručnjak je za latino-jazz stil. Tu su još i profesor na University of California u Los Angelesu James Newton, dobitnik Grammyja i najbolji jazz flautist, Pierre-Yves Artaud, profesor flaute na pariškom Conservatoire National Supérieur de Musique, Wissam Boustany s britanskoga Royal Northern College of Musical, te doktorica glazbe Boglarka Kiss, profesorica na američkom koledžu u Pasadeni.
 
"Bez i najmanje pretjerivanja Karlovac je trenutno jedan od svjetskih glazbenih centara, jer su programi na oba festivala na najvišoj svjetskoj razini s ponajslavnijim pedagozima. Ne sumnjam zato da će hrvatska glazbena publika, a ne samo sudionici koji su došli iz mnogobrojnih zemalja, prepoznati da smo u žiži visoke glazbene kvalitete, kako pedagoške, tako i izbedbene te pratiti i sudjelovati u onim programima koji će biti otvoreni za javnost", istaknula je Ščedrov.
 
Silvije Vidović je iz poznate karlovačke glazbene obitelji te ostvaruje brojne nastupe diljem svijeta, a doktorirao je na University of North Texas kao student svjetski poznatog ruskog pijanista Vladimira Viarda. On mu se odazvao na poziv za širenje pijanističke vještine u Karlovcu, kao i prošle godine u kolovozu kada je bio Prvi festival.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!