POVODOM 90. ROĐENDANA

18. OUJKA 2008. 17:20h

'Plava violina' Nikole Reisera

Foto

Scena
0

Tekst

Na izložbi 'Portreti i aktovi' Nikole Reisera bit će predstavljen pregled 70. godina rada poznatog umjetnika.

Povodom 70. obljetnice djelovanja i 90. rođendana poznatog slikara Nikole Reisera otvara se izložba njegovih djela u Kabinetu grafike na kojoj će se javnosti predstaviti do sada nepoznato njegovo djelo 'Plava violina'.

Teme Reiserova slikarstva su portretni crteži i žensko tijelo. Motivi aktova zatvorena su cjelina, ne samo kao tema, nego i kao slikarski iskaz.

Život i djelo

Nikola Reiser rodio se 1918. u Mirnovcu kraj Samobora. Školovao se u Zagrebu, gdje nakon mature upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. 1943. godine odlazi u partizane. Tijekom ratnih godina stalno crta pa se ti crteži mogu shvatiti i kao svojevrsni ratni dnevnik. 

Nakon rata vraća se 1945. g. u Zagreb, gdje živi i radi još i danas. Od 1969. godine do umirovljenja 1985. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer Slikarstvo. Od 1988. g. vodi s Ljubom Ivančićem Majstorsku radionicu. Redoviti je član HAZU-a.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!