ZABRANJENO OTVARATI USTA

11. TRAVNJA 2010. 14:05h

Pjevačice u Kini novčano kažnjene zbog ´playbacka´

Foto

Scena
0

Tekst

Dvije pjevačice morale su platiti novčanu kaznu jer su uhvaćene na jednom koncertu kako ´otvaraju usta´ na glazbenu podlogu.

Kineske su vlasti u skladu s novom odlukom ministarstva kulture o zabrani pjevanja na 'playback' prvi put kaznile dvije kineske pjevačice s 50.000 juana (oko 40.000 kuna) zbog 'otvaranja usta' na jednom koncertu.

'Playback' je u Kini zabranjen nakon afere koja je izbila tijekom otvorenja Olimpijskih igara u Pekingu kada je na pozornici 'usta otvarala' jedna djevojčica, izabrana zbog svog fizičkog izgleda, a iza scene je zapravo pjevala druga, ružnija devetogodišnjakinja, što je kasnije izazvalo ogroman skandal.

Dvije relativno anonimne pjevačice otkrivene su kako pjevaju na 'playback' na koncertu održanom u jugozapadnom kineskom gradu Chengdu, objavljeno je na internetskim stranicama agencije Xinhua. Kaznilo ih je ministarstvo kulture pokrajinske vlade.

No mnogi se kineski blogeri i forumaši pitaju zašto postoje dvostruka pravila, odnosno zašto se za isti prijestup ne kažnjavaju i popularne pjevačke zvijezde koje, navodno, često na svojim koncertima 'muljaju', pretvarajući se da pjevaju.

Osim novčane, kazna za pjevanje na 'playback' može biti i oduzimanje licence za nastupe.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!