12. KOLOVOZA 2012. 15:27h

Pierpaolo Turetta u Puli

Pierpaolo Turetta u Puli

Foto

Scena
0

Tekst

Drugi ovogodišnji koncert 15. Organum Histriae održat će se 13. kolovoza u pulskoj Katedrali, s početkom u 21 sat.

Festival se nakon svečanog otvorenja u Umagu seli na jug Poluotoka gdje će ugostiti Pierpaola Turettu. Tutetta je orguljaš crkve svetog Marka. Diplomirao je orgulje i orguljsku kompoziciju u Trentu, nastavio školovanje u Genevi. Osvojio je prvu nagradu na Concours International Suisse de l'Orgue i raznim drugim natjecanjima. Integralno je izveo djela J.S. Bacha i C. Francka za orgulje, dok trenutno priprema izvedbu cjelokupnog opusa Oliviera Messianea.

Turetta je umjetnik koji u poljednjoj fazi svoje karijere više preferira moderne orgulje i u skladu s time bavi se glazbom novijeg datuma. Publiku u Puli počastit će djelima različitih glazbenih razdoblja, od klasike preko romantizma do Nove glazbe 20. stoljeća, W.A. Mozarta, F. Liszta, Ch. M. Widora, C. Francka i O. Messienea.

 

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!