28. RUJNA 2012. 17:19h

Otvoren stalni postav Muzeja grada Šibenika

Foto

Scena
0

Tekst

Povodom Dana Grada i blagdana zaštitnika sv. Mihovila koji se obilježava sutra, 29. rujna, u Šibeniku je danas u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i ministrice kulture Andree Zlatar Violić, otvoren stalni postav Muzeja grada Šibenika.

Riječ je o projektu vrijednom osam milijuna kuna koji je realiziran po ideji arhitekta Vinka Peričića na 750 metara četvornih izložbenog prostora, a izlošci stalnoga postava ilustriraju život i događaje na šibenskom području od prapovijesti do sloma mletačke uprave krajem 18. stoljeća, istaknuo je ravnatelj šibenskog Muzeja Gojko Lambaša. Izrazivši zadovoljstvo novootvorenim stalnim postavom muzeja, predsjednik Josipović podsjetio je da je Šibenik grad bogate tradicije, kulture i duha.

"Obično pri otvaranju ovakvih prekrasnih muzejskih zdanja razmišljamo o tome što smo bili, što jesmo, kava nam je povijest, kakvu nam poruku šalje i što ona znači za našu djecu koja će na temelju toga graditi domoljublje i odnos prema domovini", rekao je Josipović.

O tome hoće li nas prepoznati kao ljude koji su učinili dobro, drži Josipović, treba misliti svaki čovjek, a ne samo gradonačelnik ili ministar.

Ministrica Zlatar Violić kazala je kako će stalni postav šibenskog muzeja stvoriti jednu vrstu svijesti i urbanog i povijesnog identiteta koji Šibenik ima. Istaknula je da vjeruje da će Muzej biti jedna od točaka koje će izdvojiti Šibenik po ključnim elementima njegove povijesti. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!