2. KOLOVOZA 2012. 09:21h

Otvoren 26. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film

Foto

Scena
0

Tekst

Ovogodišnji 26. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film otvorio je u srijedu navečer na Kanli kuli Ruski redatelj i dobitnik kanske nagrade Pavel Lungin, nakon čega je prikazan pobjednički film Kanskog festivala "Ljubav" redatelja Michaela Hanekea.

Preko 90 filmova, četiri filmske pozornice, tri natjecateljska programa i dvije premijere filmova u crnogorskoj produkciji, obilježja su ovogodišnjeg festivala koji se do 7. kolovoza održava u crnogorskom ljetovalištu Herceg Novom.

Publika će imati priliku vidjeti i dvije crnogorske premijere filmova, reditelja Draška Đurovića - film "As pik", u kojem glavne uloge imaju Michael Madsen i Peđa Bjelac, kao i prvijenac Đorđija Mirovića - "More ljubavi".

Glavni, natjecateljski program je na tvrđavi Kanli kula, revijalni na Forte Mare, program dokumentarnih filmova na trgu Belavista, a program studentskih filmova kod Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta.

Najbolji dokumentarni film prvi puta će birati međunarodni žiri, dok će program studentskih filmova prvi puta biti natjecateljski.

Na festivalu će biti predstavljene knjige o filmu i održan okrugli stol o zaštiti autorskih prava kinematografa.

O nagradama će odlučivati članovi žirija dramska spisateljica Milena Marković i redatelji Ademir Kenović i Vladimir Blaževski. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!