26. KOLOVOZA 2015. 10:40h

Orlanda dobili Nikola Baće i gudački kvartet Henscel

Dubrovačke ljetne igre

Foto

Scena
0

Tekst

Simboličkim odnošenjem zastave Libertas i isječkom iz predstave "Dubrovačka trilogija" Ive Vojnovića u utorak navečer svečano su zatvorene 66. Dubrovačke ljetne igre.

Sama ceremonija počela je dodjelom Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, a ovogodišnji su dobitnici Nikola Baće za ulogu Vuka u "Dubrovačkoj trilogiji" i gudački kvartet Henschel.

Program je nastavljen koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Zoltána Kocsisa s prošlogodišnjim dobitnicima Nagrade Orlando, Hrvatskim baroknim ansamblom i sopranisticom Monikom Cerovčec, a sama ceremonija zatvaranja bila je nešto drukčija nego inače. Izostalo je, naime, tradicionalno spuštanje zastave Libertas, a ravnateljica Dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac objasnila je kako ona smatra da se "zastava ne smije spustiti, jer se time spušta i sloboda".

"Mislim da smo napravili iskorak prema nečemu drukčijem nego što je to bilo posljednjih godina. To ima svojih briljantnih trenutaka i loših, ali iza svega toga stoji hrabrost prema nekim umjetničkim promjenama. To je ono što pozdravljam", sumirala je Gotovac ovogodišnje Igre te na pitanje novinara odgovorila kako se zastava Libertas ne smije spustiti.

"Nije bilo spuštanja zastave jer se zastava Libertas ne smije spustiti. Ona jednostavno odleprša i čeka iduće ljeto. Kad se spusti, spušta se sloboda, a ja nisam za to", rekla je Gotovac.

Ministar kulture Berislav Šipuš rekao je nakon zatvaranja kako je osobno zadovoljan svime što je vi?eno ove godine. "Igre su gotove, živjele Igre. Vjerujem da oni koji kreiraju program već od sutra rade na programu za sljedeću godinu. Ovo je bio veliki pothvat, trajao je preko mjesec i pol dana. Igre su ove godine živjele i s Dubrovčanima i s publikom. Osobno sam zadovoljan sa svime onim što donosi umjetnost, to je i ču?enje i igra, istina i pitanja kao i sumnje koje se izražavaju. To i jest čar umjetnosti. Moramo biti znatiželjni, hrabri i radoznali", rekao je Šipuš.

Na zatvaranju su bili i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

"Zatvaranje je bilo atraktivno kao i cijeli ovogodišnji program Ljetnih igara. Nadam se da će dogodine biti još i bolje", rekao je Vlahušić, a na pitanje je li bilo potrebno policijsko osiguranje, kao i sve što se doga?alo oko predstave 'Elementarne čestice', koja je obilježila ove Igre, Vlahušić je odgovorio kako je "policija isto umjetnost".

"Policija je isto umjetnost, tako je trebalo biti. Dubrovnik je jedan od šest najsigurnijih gradova na svijetu i to smo dokazali. Možemo imati što god želimo, umjetnost je pobijedila, sloboda je pobijedila. Oni koji su govorili protiv toga nadam se da su se sakrili u mišju rupu i da neće o tome govoriti dogodine", rekao je Vlahušić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je žaljenje jer nije bio na ceremoniji otvaranja ovogodišnjih Igara, a samim zatvaranjem je jako zadovoljan. "Bilo je prekrasno, žao mi je što nisam bio na otvaranju, ali zatvaranje je kruna svega, šećer na kraju. U Dubrovnik je posebno lijepo doći uvijek, posebno ljeti. A još je ljepše doći kod prijatelja", zaključio je Bandić.

Tijekom 47 dana 66. Dubrovačkih ljetnih igara izvedeno je 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa, na 15 lokacija, a ovogodišnji je program u Dubrovniku okupio gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!