27. LIPNJA 2012. 21:45h

Nagrađeni kritičari Čegec i Jerković

Foto

Scena
0

Tekst

Laureati 15. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, što su održani u okviru 46. Đakovačkih vezova, su zagrebački autor Branko Čegec i Darko Jerković iz Osijeka.

Čegec je dobitnik Nagrade Julija Benešića za knjigu kritika "Pokret otpora", a Jerković je dobitnik istoimene Povelje uspješnosti za njegov ukupan dosadašnji književno-kritičarski rad, što ga stvara kroz medijsku književnu kritiku i novinarski rad u Glasu Slavonije.

Osim predstavljanja tradicionalnog "Zbornika Đakovačkih susreta", ovogodišnji program Susreta obuhvatio je po prvi puta i "Leksikon hrvatskih književnih kritika" koji, pojasnio je u ime organizatora - đakovačkog ogranka Matice hrvatske i DHK - ogranka slavko-baranjsko-srijemskog Mirko Ćurić, obuhvaća 101 književnu kritiku. Susreti su obuhvatili i 'kritičarski pogled' na knjigu Tomislava Žigmunova "Izazovi, sabiranja, usmjeravanja i tumačenja" te knjige Ivana Trojana "Talijina maska".

Tema ovogodišnjeg okruglog stola Susreta bila je posvećena književnoj i znanstvenoj kritici.

Pravilo Susreta je da nagrade laureatima budu dodijeljene na naknadnoj svečanosti, u studenome. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!