24. KOLOVOZA 2015. 14:07h

KOMEMORACIJA I Zagreb se oprostio od Arsena Dedića

Foto

Scena
0

Tekst

Arsen je bio veliki pjesnik, neprikosnovena glazbena veličina, istinski intelektualac i nadasve dobar čovjek, neke su od riječi kojima su se brojni hrvatski glazbenici, prijatelji i kolege kantautora Arsena Dedića prisjetili u ponedjeljak u Zagrebu glazbenog velikana koji je preminuo 17. kolovoza u 78. godini života.

"Umro je posljednji čovjek koji je mogao ujediniti regiju bivše Jugoslavije, kako u životu tako i u smrti", kazao je Dedićev prijatelj, književni kritičar, književnik i esejist Igor Mandić na komemoraciji u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).


"Otišao je pjesnik velike dubine, filozof u haiku formi čiji kratki stihovi, naizgled izbačeni s lakoćom, skrivaju u sebi filozofiju života i mudrosti svijeta", dodao je Mandić, koji se okupljenima obratio "kao član Arsenovog kluba neizlječivih Šibenčana".

Komemoraciju, kojoj su nazočili i Dedićeva udovica Gabi Novak i sin Matija, otvorila je izvedba skladbe "Tvoje tijelo – moja kuća", a zatvorila klapska izvedba pjesme "Dida moj".
Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban istaknuo je kako je riječ o neponovljivu čovjeku, glazbeniku i umjetniku, čijoj će se stvaralačkoj energiji teško naći ravna.

"On je bio jedan od rijetkih velikana čiji su značaj još za njegova života barem naslućivali i struka i javnost i mediji. Njegovo će ime s vremenom samo rasti i jednoga ćemo dana s ponosom moći reći da je bio jedan od najvećih kojeg smo ikada imali", kazao je Šaban.

Od svojeg je imena i osobe stvorio "zanimanje po mjeri sebe", mnogima je bio učitelj, a da nikada nije stao za katedru, uvaženi društveni kritičar, a da nikada nije niti jednu riječ kritike napisao, dodao je Šaban, te poručio: "Njegovo pjesništvo i pjevanje tek su dva vrhunca na gori, planinskom lancu zvanom Arsen".


Raspoloženje tuge i gubitka najbolje je opisao dugogodišnji glazbeni urednik Croatia Recordsa Siniša Škarica, koji je izrazio sućut obitelji te istaknuo kako Dedićeva smrt predstavlja golemi gubitak i za one koji nisu članovi njegove uže obitelji jer "svi smo mi njegova svojta, svi smo u rodu s njegovom glazbom i poezijom, onome po čemu se izdvajao, po čemu je bio velik".

Pjesnik u skladatelju i skladatelj u pjesniku, kozmopolit par excellance, Arsen je bio svestrani umjetnik ali nadasve intelektualac širokoga registra koji je svojim djelom iskazao cijeli arsenal duha, napomenuo je Škarica.
Sućut obitelji, uz brojne kolege i prijatelje, došli su izraziti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, te njegov zamjenik Tedi Lušetić.

Arsen Dedić, jedan od najplodnijih kantautora s prostora nekadašnje Jugoslavije, preminuo je u ponedjeljak 17. kolovoza u 78. godini u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, gdje se gotovo dva tjedna liječio od sepse i komplikacija izazvanih nedavnom ugradnjom umjetnog kuka te prije više od desetljeća presa?enom jetrom.

Vijest o smrti glazbenoga velikana potresla je regiju: mediji u Srbiji, Sloveniji i BiH popratili su je toplim porukama sućuti, a izraze žaljenja i sućut obitelji izrazili su, me?u ostalima, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednici Sabora i HAZU-a Josip Leko i Zvonko Kusić, te brojni drugi istaknuti pojedinci i udruge.

Komemoracija u HGZ-u tek je jedna u nizu: u petak su se od Arsena Dedića oprostili njegovi Šibenčani, a u Zagrebu će ga se na komemoraciji u utorak, 25. kolovoza, prisjetiti i Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

Sprovod će se održati u Zagrebu u krugu uže obitelji.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!