MONOGRAFIJA

6. SRPNJA 2008. 16:58h

Knjiga o Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku

Foto

Scena
0

Tekst

Knjiga na 135 stranica analizira povijest dubrovačke srpske zajednice od kraja 18. stoljeća do početka 20. stoljeća.

U Dubrovniku je danas predstavljena monografija "Srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku do početka 20. stoljeća" autorice beogradske povjesničarke dr. Irene Arsić.

Knjiga na 135 stranica u šest poglavlja, popraćenih mnogim fotografijama, analizira povijest dubrovačke srpske zajednice od kraja 18. stoljeća do početka 20. stoljeća.

Knjiga se posebno bavi izgradnjom triju srpskih pravoslavnih crkava u Dubrovniku. Prva je izgrađena godine 1790. na Posatu, a posvećena je 1800. Druga crkva - crkva sv. Arhanđela Mihaela izgrađena je godine 1837. na Boninovu, a godine 1877. u povijesnoj gradskoj jezgri izgrađena je crkva sv. Blagovještenja u sklopu koje je i Muzej s vrijednim ikonama te prostorije Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku.

Osim autorice, o knjizi su govorili prof. dr. Ivo Banac te prof. Rade Petrović, koji su istaknuli da knjiga, uz kronološka zbivanja vezana uz izgradnju triju pravoslavnih crkava, donosi i povijest srpske pravoslavne zajednice koja se počinje formirati u 18. stoljeću, kada u Dubrovnik dolazi veći broj Srba.

Na predstavljanju knjige bili su nazočni i dubrovački biskup mons. Želimir Puljić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije te dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!