28. STUDENOG 2011. 15:24h

Ken Russell bio je neopterećn i spontan, a obožavao je Motovun

Foto

Scena
0

Tekst

Bilo je ljeto 2008. godine kad je najava festivala u Motovunu izazvala poprilično uzbuđenje na regionalnoj filmofilskoj sceni. U Istru je te godine, kako bi primio prvu nagradu Maverick za neukalupljenost i inovaciju u filmskoj umjetnosti, došao Ken Russell, legenda europskog i svjetskoj filma!

I tamo nas je odmah osvojio svojim neopterećenim pristupom, zločestim crnim humorom, opscenim opaskama i golemim zanimanjem za naš mali festival, ali i za gastronomsku ponudu na brdu poznatom po vinu i tartufima. A publika je dobila priliku da se još jednom, iz prve ruke, prisjeti njegovih "The Devils" (Demoni), "Tommyja" i drugih naslova kojima je gradio imidž britanskog heroja provokacije.

– Recite, imate li vi euro? Aha, kunu? E, pa koliko bih otprilike kuna trebao dobiti u sklopu te nagrade? Jer ako to nisu bar dvije vreće, ja ću reći da su se zabunili i da uopće nisam njihov čovjek – govorio je tada novinarki koja ga je zatekla u prvom redu motovunskog kina, a tek malen nezatomljeni osmijeh davao je do znanja da se ipak šali, da ni u poznim godinama nije odustao od zločestog "bockanja" kojim se proslavio.

Usprkos slabom zdravlju i teškom kretanju uz pomoć štapa, svakodnevno se taj velikan penjao na kvrgavo kino Trg, gdje je bio na projekcijama i čudio se energiji mladih ljudi koji su do 5 ujutro gledali filmove, a potom se uvukli u svoje male šatore u podnožju. Nakon povratka u London, o svemu tome napisao je velik članak u uglednom Timesu poklonivši Motovunu i Hrvatskoj sjajnu reklamu u zahvalu za dobrodošlicu.

Kad je preminuo, ostali smo bez velikog filmaša, ali i pravog, dobrog prijatelja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!