ČAROBNA MOĆ LUTKE

20. STUDENOG 2008. 08:02h

Hrvatski lutkari putuju u zemlju slonova

Tekst

Dramska lutkarska umjetnica Petra Radin upoznala nas je s kazalištem ''Tvornica lutaka'' koje putuje na međunarodni festival u Indiju.

Deveti međunarodni dječji festival kazališta, koji se 27. studenog otvara u New Delhiju, bit će najveći takav festival dosad održan u Indiji. Uz izvođače iz 20 zemalja svijeta u festivalskom programu (radionice, seminari) sudjelovat će više od 5000 djece. Ove godine u Indiji će Hrvatsku predstavljati Dječje kazalište ''Tvornica lutaka'' iz Zagreba s predstavom ''Grašak na zrnu kraljevne''. Razgovarali smo stoga s Petrom Radin, glumicom iz predstave, koju smo zamolili da nam ispriča kratku povijest svog kazališta.

Nikolina Pavleković-.--.-Petra Radin u smrtonosnom zagrljaju krokodila
Petra Radin u smrtonosnom zagrljaju krokodila
Photo Nikolina Pavleković  

Prepoznatljivi po humanosti

- Ovo je četvrta godina djelovanja kazališta, međutim, svi mi kao zasebni umjetnici u toj domeni djelujemo već 15-ak godina - kaže Petra, koja je lutkarstvo, poput ostalih članova kazališta, izučila kod Vande Vilić, za koju kaže da ih je naučila važnosti humanosti, po čemu je danas ''Tvornica lutaka'' prepoznatljiva.

''Tvornica'' je prvo godinu dana bila podstanar u Tvornici kulture, zatim dvije godine u Centru za kulturu ''Trešnjevka'' i, eto, sada je dobila krov nad glavom u bivšem kinu ''Studio'' u Vlaškoj 92. 'Lutkari' prostor namjeravaju pretvoriti u multimedijalni centar za mlade. Jutra će i dalje biti rezervirana za djecu, a večeri za odrasle.

- Imamo dvanaest naslova; poučnih naslova kroz koje djeci neke moralne vrijednosti nastojimo usaditi, a kod odraslih ih ponovno probuditi - kaže Petra.

-.-Matija Šantić-.-Petra Radin u prostoru Kino studija
Petra Radin u prostoru Kino studija
Photo Matija Šantić  
Krov nad glavom - napokon!

Prostor kina ''Studio'' još se uređuje, a ''Tvornica'' bi sa stalnim repertoarom trebala krenuti u prvom mjesecu. Sezonu u novom prostoru otvorit će predstava ''Tesla'' na kojoj su radili Luka Petrušić, Filip Šovagović, Mario Kovač, Matija Šantić i, naravno, Petra Radin. No, ni pokretanje večernje scene neće se dugo čekati - ''Tvornica'' za odrasle kreće u pogon najkasnije u drugom mjesecu 2009. godine.

U međuvremenu, kako bi ljude polako uveli u večernju lutkarsku scenu, ''tvorničari'' razmišljaju o tome da u stand-up program, koji se svakog četvrtka održava u prostoru kina ''Studio'', ubace skečeve s lutkama koji bi kasnije trebali prerasti u predstavu ''Gostioničarka Mirandolina''. A zašto je lutka idealna za prenošenje poruke ljudima?

- Lutka ima veliku moć. Ne možeš je osuditi. Kroz povijest čovječanstva bila je predmet izražavanja mišljenja. Lutka može sve, možeš je baciti, možeš je saviti, možeš je poslati u nebo, a ne možeš joj suditi i ona stvarno može reći svoje mišljenje - oduševljeno kaže Petra koja se nada da će odrasla publika kroz smijeh lakše prihvatiti lutke.

Tko su 'tvorničari'?

Leon Lučev ravnatelj je kazališta ''Tvornica lutaka'', Matija Šantić scenografkinja koja radi cijeli vizualni identitet, brine se za tehniku i idejno sudjeluje u produkciji, Boris Čović producent, a kazalište ima i puno vanjskih suradnika; redatelja i glumaca.

''Tvornica'' je nastupala na ''svim mogućim festivalima koji se tiču djece ili događanjima za djecu'', a na nedavno održanom festivalu Pozorište Zvezdarište u Beogradu pokupili su sve nagrade: Mario Kovač za najboljeg glumca, Petra za najbolju glumicu, Matija Šantić za najbolju scenografiju, a predstava ''Grašak na zrnu kraljevne'' dobila je nagradu dječjeg žirija.

Nikolina Pavleković-.--.-Petra Radin i krokodil kojim u predstavama 'upravlja' Mario Kovač
Petra Radin i krokodil kojim u predstavama 'upravlja' Mario Kovač
Photo Nikolina Pavleković  

Sada se spremaju otisnuti se na svjetski festival u Indiju. Osim u New Delhiju, nastupat će i održavati radionice u više gradova, a najviše su uzbuđeni zbog posjeta pakistanskoj granici.

Avantura u Indiji

- Otvorenje festivala bit će pred tri tisuće ljudi, a tamo se moramo pojaviti u narodnim nošnjama i sa zastavom! To je jedan veliki svjetski festival koji uključuje puno zemalja i baš me zanima s kime ćemo razmijeniti iskustva. Indijsko lutkarstvo potpuno je drugačije od našeg i mislim da ćemo im biti zanimljivi - kaže Petra, a kad smo je pitali kako je ''Tvornica'' dospjela na festival, rekla je samo: ''Prijavili smo se!''

Nikolina Pavleković-.--.-Petra Radin i krokodil -umorni nakon borbe
Petra Radin i krokodil -umorni nakon borbe
Photo Nikolina Pavleković  
''Tvornica'' će Hrvatsku predstaviti preradom klasične Andersenove bajke ''Kraljevna na zrnu graška'' u kojoj je glavni lik - grašak.

- To je predstava o pravima najmanjih, onima koje ne primjećujemo, a koji sigurno imaju svoju priču - rekla nam je Petra, koja uz Marija Kovača glumi u predstavi.

Vesele se Beogradu

Odmah nakon povratka s puta u Indiju, koji financiraju Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu, ''Tvornica'' ide u Beograd gdje gostuje na festivalu ''Festić'' u kazalištu ''Boško Buha'', s dvije predstave: ''Carevo novo ruho u zemlji čuda'', u kojoj uz dva odrasla glumca nastupa dvadeset djece, i novom predstavom u režiji Borisa Kovačevića.

- Više sam uzbuđena zbog Beograda, gdje idemo s tom djecom, no zbog Indije! To je nekakav eksperimentalan rad, ne naplaćujemo, ne primamo nove članove, nego radimo s onima koji su se prije četiri godine javili na oglas u Tvornicu kulture. Obećali su da će ostati s nama do kraja života; znam da će to prestat' negdje oko faksa, ali oni su stvarno naša djeca - razdragano je zaključila Petra Radin, kojoj smo poželjeli puno sreće na nastupima u Indiji i Beogradu te u daljnjem radu kazališta.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!