17. LISTOPADA 2011. 16:00h

"Grk Zorba" premijerno u splitskom HNK

Foto

Scena
0

Tekst

Nakon uspješne premijere na ovogodišnjem Splitskom ljetu balet "Grk Zorba" premijerno će se izvesti i u splitskom HNK u utorak 18. listopada s početkom u 20 sati.  Balet HNK Split plesat će na poznatu glazbu Mikisa Theodorakisa, a u koreografiji mađarskog koreografa Istvána Herczoga oživjeti jednog od velikih junaka književnosti 20. stoljeća. Ovaj put splitski će Balet plesati bez žive orkestralne pratnje. U naslovnoj ulozi izmjenjivat će se gosti. Na premijernoj izvedbi 18. listopada ulogu Zorbe tako će tumačiti Azamat Nabiullin, prvak Baleta zagrebačkog HNK, a 19. listopada nizozemski plesač Sytze Jan Luske, solist Baleta Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. U ulozi pisca Johna pojavit će se Artjom Žusov i Alan Alberto, a udovicu Marinu tumačit će Irina Čaban i Elena Nikolajeva. Ulogu Madame Hortense utjelovit će Albina Rahmatullina, a ostale solističke uloge tumačit će Igor Gluškov, Remus Dimache, Dmitrij Rodikov  te, Monica Dinoni, Korana Bilan, Jeva Karpilovska, Simona Caputo i Vladimir Šuvalov.

"Grk Zorba" priča je o mediteranskom homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtaki pokušava stvarnost malenoga grčkog sela učiniti boljom: radost umnažati, a tugu podijeliti. Nastao je 1946. kao roman Nikosa Kazantzakisa, pravu popularnost stekao je kao film 18 godina kasnije s Anthonyjem Quinnom i Irenom Papas. 
Alexis Zorba veliki je lik svjetske književnosti. Po izlasku romana, jedan od kritičara napisao je kako je riječ o junaku koji „poput Odiseja ili Don Quijotea baca na svijet veću sjenu od one koju svijet baca na njega“. Živjeti kao da ćeš umrijeti sljedeće minute, nepokolebljivim optimizmom svladati i najteže osobne tragedije, životne su lekcije koje Zorba daje svom mladom prijatelju, piscu Johnu. Sve to sjajno je sublimirano u završnom plesu sirtaki, simbolu konačne pobjede života nad smrću, pa je bilo za očekivati da nakon uspjeha romana i filma, priča o Zorbi bude pretočena i u medij baleta.
Kada se Theodorakis konačno odlučio napisati i glazbu za balet, nastalo još jedno iznimno djelo. Premijerno izvedeno 1988. u veronskoj Areni u Italiji doživjelo je od tada brojne i živopisne koreografije koje se uspješno nadahnjuju plamtećom Theodorakisovom glazbom. Jednu od takvih, impresivnih glazbeno-scenskih kreacija imala je priliku pod otvorenim nebom na Prokurativama vidjeti i publika 57. Splitskog ljeta u izvedbi baletnog i opernog ansambla HNK Split, a pod vodstvom mađarskog koreografa Istvána Herczoga i splitskog dirigenta Harija Zlodre. 
Izvedbe Grka Zorbe na programu su na sceni HNK Split svaki dan od 18. do 22. listopada s početkom u 20 sati.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!