6. SRPNJA 2012. 22:44h

Grand prix festivala komornog teatra osvojila slovenska predstava

Foto

Scena
0

Tekst

Ovogodišnji Grand prix 13. međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni Lav", koji se u Umagu održavao od 29. lipnja do danas, publika je dodijelila predstavi "Mirka, živka in dadakice" u koprodukciji Društva "Moment" i Drame Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Kako se navodi u obrazloženju, glumci u toj predstavi u furioznom ritmu i odličnom dijalogu pričaju metaforičnu priču o patkama koje pokušavaju uzletjeti, pobjeći i napustiti svoje korijene i pačji super ego, što sasvim jasno upućuje na ljudske sudbine u otuđenom svijetu te istodobno spaja trenutke sa sadašnjim svijetom. U predstavi je, kako je istaknuto u njezinoj najavi, sasvim jasno kako je to asocijacija na sudbinu ljudi iz bivše Jugoslavije te na stanovnike sadašnje Europe i njihov individualni napor koji u trenutku postaje kolektivan. Inače, od petka do danas u sklopu festivala prikazano je sedam predstava.

Ovogodišnji festival, na kojem je dodijeljen Zlatni lav, svečano je večeras zatvoren na Teatronu, festivalskoj otvorenoj sceni uz koncert Rade Šerbedžije i njegove grupe "Zapadni kolodvor".

Time je, po riječima utemeljitelja i umjetničkog voditelja Zlatnog lava Damira Zlatara Freya, i ove godine Međunarodni festival komornog teatra Umag i Istarsku županiju "zlatnim slovima upisao u kazališnu kartu Europe". Novost ovogodišnjeg festivala bio je njegov izlazak iz kazališne dvorane Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" i otvaranje Teatrona pod vedrim nebom umaške starogradske jezgre, gdje su se održavale sve predstave i okrugli stolovi. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!