28. LIPNJA 2012. 19:01h

Festival Miroslava Krleže od 3. do 7. srpnja

Foto

Scena
0

Tekst

Festival posvećen Miroslav Krleža održat će se u autentičnim prostorima njegove kuće na Krležinom Gvozdu od 3. do 7. srpnja gdje će glumci, književnici, glazbenici, likovni i filmski umjetnici kroz multimedijalna scenska događanja prikazati kako su oni doživjeli toga pisca, izvijestio je autor festivala Goran Matović.

Prvo izdanje ovoga festivala počinje u utorak, 3. srpnja programom Krleža "Hrvatski nokturno" u kojemu će sudjelovati Arsen Dedić, Goran Matović, Vesna Tominac, Goran Grgić, Mirela Videk i Edin Karamazov. Domaćin programa Pero Kvrgić publiku će provesti kroz prostor Krležina stana i evocirati sjećanja na prvi susret s Krležom i njegovim teatrom.

U toj scenskoj kompoziciji sabrani su fragmenti djela "Moj obračun s njima", "Na rubu pameti", "Najnovija anatema moje malenkosti", "Dnevnik", "E. Čengić s Krležom iz dana u dan" i drugih, a višeslojni polemički piščev portret nastaje kombinacijom govora, glazbe, dokumentarnog filma i tonskog zapisa Krležina glasa.

U srijedu, 4. srpnja, na rasporedu je pretpremijera "Bobočka, drugih sto stranica Filipa Latinovića". U ulozi Bobočke nastupit će Ecija Ojdanić, a u predstavi sudjeluje i konceptualni video umjetnik i skladatelj Willem Miličević, dok adapataciju romana potpisuje Ana Tonković Dolenčić, a režiju Ivan Leo Lemo. Bobočka je jedno od najsloženijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njezinu burnom životu koji je krivudao od građanskog luksuza s početka 20. stoljeća do siromaštva u blatu sela Kostanjevca vodi domaćin događanja Žarko Paić.

Program festivala nastavlja se "Razgovorima s Krležom" u četvrtak, 5. srpnja, u kojima sudjeluju Rade Šerbedžija i Predrag Matvejević. Program započinju sjećanjima na susrete s Krležom, a privatni razgovor pretapa se u dijalog: Krleža (Šerbedžija) - Matvejević.

U petak, 6. srpnja, na sceni su studenti ADU u scenskom kolažu Djetinjstvo u Agramu ili Pir iluzija. Boris Svrtan spaja fragmente Djetinjstva u Agramu i Krležine poezije u jedinstven scenski događaj, a domaćin programa bit će Velimir Visković.

U završnoj večeri festivala, na Krležin rođendan 7. srpnja, u scenskoj projekciji nastupa Željko Vukmirica s programom Jazz Krleža po motivima "Balada Petrice Kerempuha" i "Millitargre" G. Szaba. Video priloge pripremila je Marinela Jeromela, a domaćin te završne večeri je Tonko Maroević.

Festival je uvod u 120. obljetnicu rođenja Miroslava Krleže koja se obilježava iduće godine. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!