SENUSRET II.

1. RUJNA 2008. 14:32h

Egipatski arheolozi pronašli kraljevsku grobnicu

Sarkofag svećenika Padiamuna na izložbi

Foto

Scena
0

Tekst

Egipatski arheolozi pronašli su kraljevsku grobnicu sa sarkofagom, u kojoj je sahranjen Senusret II.

Egipatski arheolozi pronašli su kraljevsku grobnicu sa sarkofagom, javlja Blic Online.

U grobnici je sahranjen Senusret II., koji je Egiptom vladao između 1897. i 1878. godine prije Krista.

Arheolozi su grobnicu otkrili u piramidi Al-Alunu, južno od grada Kaira, koji je bio politička prijestolnica u vrijeme 12. i 13. dinastije.

- Sarkofag je napravljen od ružičastog granita, a zidovi grobnice o crvenog granita – naveo je Ahmed Abdel Al, nadležan za antikvitete u gradu Fajumu.

Istraživači su uz grobnicu otkrili i hodnike i prolaze, koji nisu imali druge svrhe osim da zavaraju potencijalne pljačkaše.

Između ostalog, u grobnici su pronađeni komadi drveta, posude od alabastara, keramika ukrašena hijeroglifima i ostaci faraonova broda.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!