TVORNICA, 19. VELJAčE

11. SIJENJA 2007. 11:48h

Eagles Of Death Metal u Tvornici

Tekst

Rock atrakcija Eagles of Death Metal iz Kalifornije 19. veljače nastupa u zagrebačkoj Tvornici.

Eagles Of Death Metal osnovali su 1997. godine Josh Homme (Queens Of The Stone Age) i Jesse Hughes, Hommeov prijatelj iz djetinjstva. Po završetku srednje škole njihovi su se putovi razdvojili.

Homme je postao glazbenik koji je prvi uspjeh u karijeri ostvario kao gitarist vrlo utjecajnih pustinjskih heavy rockera Kyuss, a potom i kao gitarist, pjevač i lider globalno popularne grupe Queens Of The Stone Age. Hughes je u me?uvremenu završio studij novinarstva, oženio se, a potom i razveo. Ponovo su se sreli u drugoj polovini 90-ih kada je Jesse izrazio želju da svira u rock'n'roll bandu. Josh je bio oduševljen i ubrzo je pozvao Hughesa na jedan od pustinjskih sessiona koje Homme redovito održava s drugim kolegama glazbenicima. Za album 'Dessert Session 3 & 4' Hughes je snimio tri skladbe. Ime sastava Eagles Of Death Metal osmišljeno je kao ironija, ali opisuje i namjeru Hommea i Hughesa da sviraju glazbu u rasponu od slatkastog country-rocka Eaglesa pa sve do death metala.

Na prvom albumu pod nazivom 'Peace Love Death Metal' (2004.) Homme i Hughes na duhovit su se način poklonili američkom classic-rocku 70-ih sa svim njegovim klišejima, ali su to učinili iz perspektive garage-rock banda koji je odlučio destilirati blues-rock i boogie-rock pa je sve zvučalo kao da Queens Of The Stone Age, mjestimice inficirani virusom Black Keysa i Crampsa, u garaži “deru” Stonese, Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Bad Company i - naravno – Eaglese.

Drugi, ovogodišnji album 'Death By Sexy...' donio je sličan zvuk, a Homme i Hughes još su se više odlučili pozabaviti klišejima rocka 70-ih. 'Death By Sexy' zvuči kao da Stooges, Kyuss i Monster Magnet ?cijepaju? rifove ZZ Topa, Steppenwolfa, AC/DC, The Crampsa i T-Rexa dok im je na pameti samo šega, šora i ševa. 'Death By Sexy...' je nesmiljen mačistički album od kojih se svakoj feministici s pravom može dići kosa na glavi, album na kojem se 19-godišnjakinje zovu Cherry Cola i nisu ništa drugo nego potencijalni plijen cestovne bande Homme-Hughes kojeg treba što prije obraditi na 'zadnjem sjedištu auta'. Prvi singl '?I Want You So Hard (Boy's Bad News)' s odličnim pratećim video-spotom već je postao hit, a Eagles of Death Metal tijekom studenog krenuli su na turneju kao predgrupa na povratničkoj američkoj turneji Guns N' Rosesa.

Popu danas kronično nedostaju feelgood-rock'n'roll albumi poput 'Death By Sexy...' u čijem je fokusu noćna zabava sa seksom, alkoholom, automobilima, brzim ritmom i monstruoznim rifovima. Rock'n'rollu danas kronično nedostaju bandovi poput Eagles Of Death Metal. Razlog više za dolazak na koncert Eagles Of Death Metal u Tvornicu, 19.2.2007.