16. LIPNJA 2013. 10:13h

Dodjelom nagrada završen 6. Mediteran film festival Split

Foto

Scena
0

Tekst

Dodjelom "Udica" večeras je u Ljetnom kinu Bačvice završen 6. Festival mediteranskog filma Split, a u kategoriji dugometražnog filma odlukom žirija u sastavu Maja Miloš, Željka Sukova i Elma Tataragić slavio je turski film "Čistilište", a njegova redateljica Yesim Ustaouglu osobno je iz Istanbula došla preuzeti nagradu.
"Živim odmah pored parka Gezi, pa sam se i sama pridružila prosvjedima u Istanbulu koji su otvorili vrata promjenama. Mladi Turci su me iznenadili jer pokazuju jedinstvo, humor i jednostavnost boreći se tako za svoju budućnost. Upravo njima posvećujem ovu nagradu", kazala je Ustaouglu koja je već osvajala nagrade na uglednim festivalima u Berlinu i San Sebastianu.

Žiri je njenu pobjedu obrazložio riječima: "Nagrađujemo film koji se na delikatan način bavi obiteljskim problemima, ali i film koji je istodobno društveno angažiran. "Čistilište" se ističe sofisticiranim vizualnim jezikom, snažnom pričom i preciznom režijom koja se ipak ne libi od emocija".

"Udicu" za najbolji hrvatski kratki film, kategorija nosi naziv "Ješke", dodijelio je Igoru Mirkoviću za film "Balavica". "Nagradili smo film o odnosima prepoznatljivim „samo“ onima koji su nekad u životu imali 11 ili 15 godina. Taj odnos glumljen je uvjerljivo, snimljen nježno, napisan autentično. Splitski autentično", navodi se u obrazloženju.

Prema glasovima publike nagradu za najbolji kratkometražni film u međunarodnoj konkurenciji dobila je Španjolka Roser Aguilar za film "Ne mogu sada" (Ahora no puedo). "Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala u svim segmentima, a posebno nas veseli što je publika prepoznala naš rad u nikad većem broju. Zahvaljujem se svim gostima na dolasku, ali i partnerima, sponzorima, HAVC-u i Gradu Splitu na potpori i suradnji. Rekordna posjećenost daje nam najviše energije da dogodine pripremimo sedmi veličanstveni festival. Od sljedećeg tjedna započinje turneja po Dalmaciji, pozivamo publiku da nam se pridruži i potraži nas po ljetnim kinima diljem obale i otoka", kazao je Alen Munitić direktor festivala.

Završni dan festivala, inače je započeo u 19.30 sati kada je u kinoteci Zlatna vrata prikazan film "Zagrebačke priče vol.2", omnibus o kojem su pričali Radislav Jovanov Gonzo, autor jednog od šest filmova. U kinoteci su bili prisutni i direktor Zagreb film festivala Boris T. Matić, te Lana Udjur, koordinatorica i producentica ZFF-a.

Nešto kasnije u Ljetnom kinu Bačvice prikazan je još jedan omnibus - "Košnice". Film je to kojeg je predstavio producent Ivan Kelava, a uz njega je u ljetnom kinu bila prisutna i brojna međunarodna ekipa filma koja je stigla iz Izraela, Engleske i Češke.

Prije završnog partija su dodijeljene nagrade u tri natjecateljska programa. Pobjednici su dobili "Udice", rad mladog splitskog umjetnika Luke Mimice.

Festival mediteranskog filma Split i ove je godine polučio veliki interes publike koja je tijekom sedam dana tražila kartu više.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!