KNJIŽEVNA KRITIKA

18. STUDENOG 2007. 11:49h

Dodijeljene nagrade 'Julije Benešić'

Tekst

?akovački susreti književnih kritičara nagradili su Vlastu Markasović i Božidara Petrača.

Božidaru Petraču i Vlasti Markasović, laureatima ovogodišnjih 10. ?akovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, koji su održani u lipnju, na sinoćnjoj svečanosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici u ?akovu dodijeljene su nagrade te manifestacije.

Božidar Petrač i Vlasta Markasović - najuspješniji kritičari

Petraču je Nagrada "Julije Benešić" dodijeljena za knjigu kritika "Različiti književni svjetovi", dok je Vlasti Markasović dodijeljena Povelja uspješnosti "Julije Benešić" za njezin niz od 20 kritika objelodanjenih u ovoj godini u književnim časopisima "Kolo" i "Riječ".

Božidaru Petraču nagradu je uručio predsjednik ?akovačkog ogranka Matice hrvatske Marinko Zirdum, a Vlasti Markasović predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Stjepan čuić.

Stjepan čuić i Vinko Brešić pri tom su istaknuli kako bi bez Petračevog rada u hrvatskoj književnoj kritici u zadnjih 35 godina, koliko taj autor djeluje, bila velika i nenadoknadiva praznina.

Kritika je ipak - dobronamjerna

O radu Vlaste Markasović govorio je Mirko ćurić, ocjenivši kako je njena kritika dobronamjerna, bez namjere da 'pokopa' pisca, već da ga potiče.

Laureati su istaknuli kako su ponosni što je njihov rad nagra?en nagradama koje nose ime Julija Benešića.

Večerašnju svečanu dodjelu nagrada "Julija Benešića" organizirali su ?akovački ogranak Matice hvatske i DHK - ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!