5. TRAVNJA 2012. 09:03h

Dani hrvatskog filma od 16. do 22. travnja u Studentskom centru

Dvorana kina SC punila se ljubiteljima dokumentarnog filma.

Foto

Scena
0

Tekst

Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 22. travnja u Studentskom centru (Kino SC, Teatar &TD, MM centar, Kafić Teatra &TD).

Ove je godine selekcijska komisija u sastavu Dean Šoša, Bruno Kragić i Ana Hušman u program konkurencije uvrstila 110 filmova, od čega su 22 igrana filma, 20 animiranih, 17 dokumentarnih, 18 eksperimentalnih, 16 glazbenih spotova  i 17 namjenskih filmova.  

Prikupiti, prikazati i vrednovati najbolje domaće filmove i audiovizualne proizvode te ih predstaviti široj javnosti i dalje je glavni cilj Dana hrvatskog filma. Svake godine Dani predstavljaju i nove filmske autore, kojima je to nerijetko prvi zapaženiji izlazak u javnost.

Uz glavni program konkurencije i na ovogodišnjoj festivalskoj manifestaciji očekuje nas bogat popratni program. U suradnji s Blank_filmskim inkubatorom od 17. do 19. travnja održat će se trodnevna besplatna radionica za 12 polaznika dok će se u suradnji s Hrvatskim filmskim ljetopisom održati radionica filmske kritike pod nazivom 'Kritični dani'.

Kućni reklamni video - KRV, program je na kojem će se, u opuštenoj atmosferi kafića Teatra &TD četvrtu godinu za redom prikazivati reklame nastale u privatnim produkcijama.

Program 'Titlujem srpske filmove za Dane hrvatskog filma’ održat će se 18. travnja s početkom u 20:30 sati,  a riječ je o pokušaju realizacije originalne ideje titlovanja srpskih filmova za prikazivanje kod hrvatskih distributera. Istoga dana, možete saznati sve što vas je zanimalo o odnosu filma i autorskih prava na tribini pod nazivom 'Treba li nam autorsko pravo...novac ili umjetnost?', autorskopravnog specijalista Stribora Jurčića.

Sastavljen od tima prekaljenih kvizaša, kviz DHF-a 'Kviz ga nije volio' by Dada Jihad će 19. travnja, s početkom u 20 sati u kafiću Teatra &TD prigodno provjeriti (ne)znanje filmaša o povijesti, zemljopisu, faktografiji i triviji domaćih pokretnih slika.

Kao i prethodnih godina Skate pool kino će ugostit kratke amaterske filmove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a prije projekcije moći ćete se zagrijati uz dj performans dok ćete od 23 sata moći uživati uz besplatan koncert Final approacha (Slo), Black cellsa (HR) i Svinja (HR) u Sretnoj kući.

Glazbeni će dio programa upotpuniti i zagrebački ska reggae funk pop bend Nan deSKA?!, koji će rasplesat filmaše i filmašku publiku na samom otvaranju festivala, u ponedjeljak 16. travnja, u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Rasplesana i opuštena atmosfera glavna je karakteristika njihovih energičnih nastupa kojima su do sada zakačili brojnu publiku i plasirali se na programe niza glazbenih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovoga puta Nan deSKA?! će publici osim svoje glazbe predstaviti i novi video spot i to za pjesmu Volim te.

Osmeročlani bend zaljubljen u 50-e Billie & the Kids ubacit će vas u vremeplov i odvesti u vrijeme rhythm & bluesa, u vrijeme plesnih haljina, u vrijeme rock'n'rolla, 20. travnja u Teatru &TD! Nakon koncerta Billie & the Kids zasigurno ćete htjeti ostati s nama uz rockabilly DJ program do kasnih noćnih sati.

U subotu 21. travnja, predstavljamo vam koprivnički indie punk rock bend Suho Grlo Nos i njihov drugi studijski album Manifest gluposti. „Ovim glazbenim miksom Violent Femmsa na distorziji, Thermalske percepcije društvene stvarnosti, elegancije Sonic Youtha, kao i utjecajem fragmenata Nirvane, Pixiesa, Overflowa i mnogih drugih pokušali smo sami predstaviti svoje viđenje ljudske gluposti“ - ističu SGNovci.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!