26. TRAVNJA 2012. 14:42h

Britanska megazvijezda Russell Maliphant nastupa u zagrebačkom HNK

HNK u Zagrebu

Foto

Scena
0

Tekst

Britanska megazvijezda Russell Maliphant otvara 29. tjedan suvremenog plesa koreografijom “The Rodin project” u HNK Zagreb 21. svibnja. Predstava je inspirirana radovima kipara Augusta Rodina. Na ovu najstariju plesnu manifestaciju dolazi i Kanađanka Marie Chouinard, čiji će plesni ansambl u ZKM-u izvesti “Posvećenje proljeća”. Od stranih izvođača treba izdvojiti The Loose Collective s predstavom “Here Comes the Crook”, spojem mjuzikla, suvremenog plesa i fizičkog teatra koji Mirna Žagar naziva i “rockom suvremenog plesa”.

Zemlja partner je Austrija, što je rezultat suradnje s bečkim Tanzquartierom i Austrijskim kulturnim forumom, a predstavljaju se i mladi autori – Luka Biai, Dans Klas i skupina Liquid Loft.

Od domaćih plesnih skupina i autora predstavljaju se Liberdance, De facto – kreativni dvojac Saše Božić i Petre Hrašćanec i zagrebačka premijera Puljanke Roberte Milevoj, prošlogodišnje dobitnice festivalske producentske nagrade. Tu su još i Marjane Krajač-Sodaberg, Sandra Banić, Ane Kreitmeyer, Zrinke Užbinec, BadCo...

Domaću premijeru imat će i koreografkinja Jasna Vinovrški. Domaćini tjedna su Zagreb i Split, a dvije predstave izvest će se i u Rijeci.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!