FILMSKI MEDIJI

18. O×UJKA 2008. 21:04h

Blu-ray, VHS, DVD... ima li kraja?

Foto

Scena
0

Tekst

Filmofili su morali u posljednjih nekoliko godina primijeniti sijaset medija kako bi pogledali film. ┬Őto nam je to donio svaki?

Svijet je prije nekoliko tjedana potresla vijest kako je dug i zamoran rat formata kona─Źno zavr┬Üen. Nakon godina bitke HD DVD je kona─Źno pokleknuo i primat prepustio Blu-rayu, novom ultimativnom nasljedniku DVD-a. Od sada ─çe sve ┬Üto budemo gledali na televizijama biti plavo, poru─Źili su

tehnolo┬Üki ku┬×atori promi─Źu─çi novo doba super o┬Ütre slike zadivljuju─çih performansi.

Novi disk doista jest 'zadivljuju─çih performansi'. To malo ─Źudo, koje na prvi pogled ne izgleda bitno druga─Źije od CD-a i DVD-a, na sebi nosi ogromne koli─Źine podataka (25 i 50 gigabajta, ovisno o verziji), a to u filmofilskom svijetu zna─Źi 'sliku nevjerojatne kvalitete od koje zastaje dah'. No dobro, ali ┬Üto to zna─Źi za obi─Źne ljude koji samo ┬×ele gledati filmove?

Odlu─Źili smo, onako filmski, pogledati ┬Üto nam je ponudio svaki od formata na kojima smo svih ovih godina gledali filmove, ─Źisto da se prisjetimo onoga ┬Üto je bilo prije nego nam se zaplavi pred o─Źima.

VHS kazeta - Premotajte na po─Źetak, molim!

Ostatak svijeta do┬×ivio je procvat ku─çnog kina pojavom jeftinih 16mm kamera, ali s obzirom da je na ovim prostorima malo toga ikada bilo jeftino, morali smo pri─Źekati na pojavu ovog malog ─Źuda sa Istoka kako bi otkrili ─Źari ┬×deranja kokica u ku─çnoj atmosferi. Kada se VHS pojavio 1976. godine najprije mu se nije predvi─Ĺala svijetla budu─çnost, s obzirom da je za konkurenta imala Sonyjev tehnolo┬Üki

mo─çniji Betamax. Na kraju je potpuno uspjela, tako da kada danas govorimo o 'video kazeti' naj─Źe┬Ü─çe mislimo upravo na VHS. Upravo je ovaj format onaj na kojem smo vidjeli svoje prve Rockyje, Prljave Harryje, Karate Kidove i radodajne ┬Üvedske djeve u akciji.

VHS je za filmske potrebe davao ─Źisto zadovoljavaju─çu sliku prakti─Źki TV kvalitete u kojoj su mogli u┬×ivati svi filmoljupci. Kazete su bile ┬Üiroko dostupne, a video je imao gotovo svaki dom, tako da je brkanje daljinaca postala praksa i u Hrvatskoj, a ne samo u svijetu.

Zlatno doba VHS-a, usprkos petljanju trake, trajalo je negdje do polovice devedesetih, a posljednji film ikada izdan na ovom formatu bio je 'Povijest nasilja' 2006. godine od kada gotovo da i

nema studija koji se i dalje zafrkava s VHS-om. Razlog? Malo ─Źudo zvano DVD.

Digital Versatile Disc - Ne diraj masnim prstima!

DVD je u na┬Üe domove po─Źeo ulaziti drugom polovicom devedesetih. Format koji je trebao zamijeniti VHS to je, nakon nekoliko godina, kona─Źno premo─çno i uspio. DVD je u usporedbi sa svojim prethodnikom nudio mnogo bolju sliku, nije ga se trebalo premotavati, moglo se skakati na scene koje su nas interesirale┬ů. S filmofilskog stajali┬Üta, DVD je u po─Źetku bio gotovo jednak video kazeti. Istina, slika je bila bolja, prednosti su bile o─Źite, ali paprena cijena koja se morala dati za iznajmljivanje DVD-a (kupnja? DVD-a? U devedesetima? Ne budite smije┬Üni!) nije opravdavala luksuz. Tek se nakon nekoliko godina udoma─çila danas uobi─Źajena praksa da uz sami film dobijemo i popratne dokumentarce, audio komentare, poglede iza seta i ostale divote koje su se na televiziji pojavljivale prakti─Źki nikada.

Danas je cijena formata samo nekoliko kuna, a prakti─Źki ne postoji noviji naslov koji nema svoje DVD izdanje koje se mo┬×e pogledati na playerima koje danas svatko mo┬×e priu┬Ütiti.

DVD je kralj, ali izgleda kako bi mu tron mogao oduzeti famozni Blu-ray.

Blu-ray disc - Te┬Üka┬Ü iz budu─çnosti

Ako zanemarimo sve tehnolo┬Üke za─Źkoljice koje ionako ne razumijemo, Blu-ray je 'nabrijana' verzija DVD-a. Laser koji se koristi pri ─Źitanju podataka mnogo je manji od onog kori┬Ütenog u DVD-u ┬Üto dovodi do toga da se na istu povr┬Üinu mo┬×e smjestiti mnogo vi┬Üe podataka. A danas i ptice na grani znaju kako mnogo vi┬Üe podataka zna─Źi i mnogo bolju sliku i zvuk. Blu-ray ima jedan, ali vrlo o─Źit problem. Skup je. Papreno, prokleto, bezobrazno skup. Za publiku koja je godinama bez problema 'gu┬Ütala' u DVD-ovima, prelazak na Blu-ray ─Źini se kao besmislena investicija.

Zapravo, lokalni mudraci, koji po pitanju tehnike naj─Źe┬Ü─çe nemaju pravo, sada su potpuno u pravu. Kupnja Blu-ray ure─Ĺaja, ┬Üto ─çe va┬Ü ku─çni bud┬×et isprazniti za oko pet tisu─ça kuna, nije 'sve ┬Üto trebate napraviti' kako bi imali savr┬Üenu sliku nove generacije.

DRM nije zaštitio medije
DRM nije zaštitio medije
Razlog tomu je ┬Üto sliku koju Blu-ray nosi morate gledati i na ekranu koji je mo┬×e prikazati, a to zna─Źi da vam nema druge nego nabaviti jedan od onih predivno skupih HDTV televizora.

Manji problem Blu-raya predstavlja nedostatak ideja jer ovaj format trenutno ne donosi ni┬Üta ┬Üto nam DVD ve─ç sada ne nudi. Komentari, alternativni uglovi snimanja, nekoliko krajeva, spajanje na internet, sve smo to ve─ç vidjeli. Osim slike za koju ve─çina ionako nema novca Blu-ray s ─Źisto filmofilskog stajali┬Üta ne donosi ni┬Üta ┬Üto ve─ç odavno nemamo.

Ali, blesavo bi bilo jednostavno mahnuti rukom. Vrijeme Blu-raya tek dolazi.

Izvan konkurencije

CD - film za kunu!

Iako je originalno bio zami┬Üljen kao medij koji bi se koristio za reprodukciju glazbe, CD i dan danas u┬×iva sasvim ugodan ┬×ivot u filmofilskim krugovima zbog pojave malog ─Źuda zvanog DivX. Mnogi su pojavom brzog interneta zamahali crnom zastavom s kosturskom glavom iznad svojih kompjutera te u najboljem piratskom stilu krenuli u besplatnu nabavku filmova. S cijenom od samo nekoliko kuna CD je najprihvatljiviji od medija na tr┬×i┬Ütu, a njegovih je 700Mb filma u DivX formatu sasvim dovoljno za sliku koja omogu─çava nesmetano u┬×ivanje. U godinama kada CD prestaje biti bitan medij u svijetu glazbe njegova je budu─çnost u svijetu filma, ─Źini se, osigurana.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!