4. RUJNA 2012. 22:53h

"Antologijom" otvoren 45. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Scena iz predstave Kuća Marije pomoćnice

Foto

Scena
0

Tekst

Lutkarskom predstavom "Antologija" Crnog kazališta Jirija Srneca iz Praga večeras je otvoren 45. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, na kojem će kazališne skupine iz trinaest zemalja nastupiti u Međunarodnom centru za usluge u kulturi (MCUK) u Zagrebu.

Festival su otvorili Tedi Lušetić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te predsjednik Skupštine grada Zagreba Davor Bernardić.

Urednica programa Livija Kroflin prije otvaranja je istaknula kako su program uvrštene predstave koje u potpunosti afirmiraju lutke i lutkarstvo.

Na festivalu će, među ostalima, nastupiti Neville Tranter s predstavom "Punch i Judy u Afganistanu" Stuffed Puppet Theatrea iz Nizozemske te Oleg Žjugžda s "Pikovom damom" Regionalnog lutkarskog kazališta Grodno iz Bjelorusije.

Lutkarsko kazalište Krasnojarsk iz Rusije izvest će "Susjede", priču o odnosu lukave lisice i lakovjernog medvjeda, brazilska skupina Opera na Mala "Kovčežić priča", španjolski El Teatre De L'home Dibuixat predstavu "Kamen po kamen", a Lutkarsko kazalište iz Sofije "Priču o galebu i mačku koji ga je naučio letjeti".

Tu su još "Allegro Vivace" Državnog lutkarskog kazališta Varna iz Bugarske, "The Orphan Circus" kanadske grupe Les Sages Fous, "Kada je šlemil išao u Varšavu" Lutkarskog kazališta Maribor, "Dijabetična cukerdoza" Jordi Bertran Company iz Barcelone, "Romeo i Julija" Lutkarskog kazališta Ljubljana. Iz Hrvatske nastupaju Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Gradsko kazalište lutaka Split.

U popratnom programu "I to je 45. PIF..." predstavit će se knjige "Svjetska enciklopedija lutkarske umjetnosti", "Snaga lutke", "Noina mačka", "Puna vreća laži", "Estetika PIF-a" Livije Kroflin, prirediti lutkarske radionice "Razigrane ptičice", otvoriti izložba "Poljske kazališne lutke".

Neki lutkari, poput Konrada Fredericksa s proslavljenom predstavom "Punch i Judy" iz Londona, australski Purple Capsicum Puppets i brazilski Opera na Mala, nastupat će na ulicama i trgovima.

Uoči otvorenja središtem grada, Tkalčićevom ulicom i Trgom bana Jelačića, tradicionalno je prošetala povorka lutaka.

Nakon dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će izvedena predstava "Čarobnjak iz Oza", ispitna produkcija treće godine studija glume i lutkarstva, završni ispit iz animacije Mateje Grabić, Umjetničke akademije u Osijeku (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!