ZAGREBAČKI SOLISTI

8. OUJKA 2007. 16:36h

Ansambl s najbogatijom povijesti

Tekst

Najstariji član ansambla Zagrebački solisti, Ivan Martinec, ukratko je ispričao povijest i probleme tog svjetski poznatog orkestra.

U okviru Radio televizije Zagreb pod vodstvom uglednog dirigenta Antonia Janigara 1953. godine osnovan je ansambl Zagrebački solisti. Taj ansambl u vrlo kratkom vremenskom razdoblju ostvario je svjetsku slavu i svojim umijećem skladnog muziciranja ostavio jake tragove na glazbene gurmane širom zemaljske kugle.

- U to vrijeme nije bilo jake konkurencije, a slava Antonia Janigara uvelike je doprinijela kasnijoj

velikoj popularnosti zagrebačkih solista, kaže Ivan Martinec, nekad najmlađi, a danas najstariji član Zagrebačkih solista, i dodaje ''tada ako su vam vlasti kimnule pozitivno mogli ste raditi, a ako nisu onda niste, imali smo sreću da je jedan dirigent tako velike slave bio član našeg ansambla''.

Antonio Janagar, dirigent talijanskog porijekla, na ovim prostorima se našao nakon što je pobjegao iz Italije kako bi izbjegao služenje vojnog roka, nakon rata odlučio je ostati.

TRI PUTA PREKO ANDA

Iza sebe u pedeset godina djelovanja Zagrebački solisti imaju nekoliko tisuća koncerata. Neke zgode s turneja ostale su svježe u sjećanju i trideset godina kasnije, a mlađem slušatelju takav život zvuči poput života rock zvijezda.

- Otprilike tri mjeseca prije državnog udara u Čileu zvali su nas da sviramo, ali zbog oluje naš avion je morao otići za Brazil. Kad su to čuli iz Santiaga poslali su avion samo po nas i onda smo se opet preko olujnih Anda morali vraćati u Santiago gdje nismo mogli sletjeti zbog iste one oluje. Ipak smo sletjeli pedeset kilometara dalje na premalom aerodromu gdje nisu imali dovoljno velike stepenice za takav avion pa smo po kiši morali doslovce skakati na premale stepenice, ispričao je Ivan Martinec s dozom nostalgije u glasu i dodao ''na kraju smo svirali potpuno mokri i sutradan opet preko Anda nazad''.

SVJETSKE TURNEJE

U SAD-u su solisti stekli popriličan uspjeh i slavu već u samom početku svoga djelovanja tako je u 1960. ostao zapis iz njujorškog Herald tribunea: ''Sviraju kao jedan, djeluju kao jedan i dišu kao jedan…''.

Cijela Jugoslavija, Europa i Amerika, ukratko sve dvorane od Vatroslava Lisinskog do koncertne dvorane Ujedninjenih naroda i španjolske kraljice imali su čast slušati sjajne izvedbe Zagrebačkih solista.

Danas turneje ne traju toliko dugo, prije avioni nisu vozili toliko često, a turneje su ponekad trajale i po šest mjeseci.

- Danas se lakše putuje, recimo u Španjolskoj, kada smo išli svirati pred kraljicom, nije bilo autoputa kao danas i često smo se vozili na samom rubu provalije kako bismo stigli na odredište, ta putovanja trajala su danima.

POČETAK PROBLEMA

Problemi slavnog ansambla započeli su u isto vrijeme kao i većini ljudi s ovih područja, naime početkom devedesetih u neprilici kakvoj se Hrvatska našla nije bilo dovoljno sredstava za financiranje djelovanja solista koji su u to vrijeme izveli sedamdeset dobrotvornih koncerata koji često nisu bili niti pripremljeni kako treba.

- Za organizaciju koncerta potrebna je i dobra promidžba što se često nije odradilo kako treba pa smo znali odsvirati u praznoj dvorani. Dobrotvorne koncerte koji jednostavno nemaju smisla jer na njih nitko ne dođe razni menadžeri su si pisali kao uspjeh i slične stvari.

VELIKA GLAZBENA IMENA U DRUGIM ANSAMBLIMA

Kako je financiranje od strane države prestalo ovi izvrsni glazbenici su bili prisiljeni potražiti kruh

negdje drugdje. Tako se nekad slavni orkestar danas sveo na entuzijaste koji tu rade isključivo volonterski i od svog slobodnog vremena.

- Danas mi imamo mnoge dobre ljude koji su prisiljeni raditi u drugim sastavima kako bi mogli zaraditi.

Sponzoriranje nije zadovoljavajuće rješenje budući da na koncerte ne dolazi nekoliko tisuća, već nekoliko stotina ljudi.

- Imali smo prije neke velike firme za sponzore, no kad vide kolika je posjećenost ovakvih koncerata samo se okrenu, opisao je financijsko stanje.

Unatoč svim problemima Zagrebački solisti i dalje guraju unaprijed i unatoč nevoljama, planiraju i najavljuju nove koncerte i događanja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!