22. SVIBNJA 2012. 15:40h

Aktivistice La Barbe prosvjeduju zbog dominacije muškaraca u Cannesu

Foto

Scena
0

Tekst

Na filmskom festivalu u Cannesu sve je glasnija rasprava o rodnoj ravnopravnosti u glavnim festivalskim programima, koji su ove godine ponovno bez ┬×enskih redateljskim imena. Podsjetimo, u natjecanju za glavnu nagradu opet nema ni jedne, dok se u selekciji Un Certain Regard, rezerviranoj za mla─Ĺe redatelje, pojavljuju samo dvije.

Ista se situacija dogodila i 2010., kad se Cannes na┬Üao na meti brojnih feministi─Źkih kriti─Źarki. Pro┬Üle godine u konkurenciji su se na┬Üle ┬ô─Źak┬ö ─Źetiri redateljice, ┬Üto su mnogi protuma─Źili kao priznanje pogre┬Üke, a medijske stupce i tako je osvojio ┬ônacisti─Źki┬ö skandal redatelja Larsa Von Triera.

U nedostatku ve─çih kontroverzi, ove se godine ponovno vode debate o rodnoj diskriminaciji, a neki idu toliko daleko da predla┬×u ┬ô┬×enske kvote┬ö na festivalu.

Pred premijernim kinom pojavile su se aktivistice skupine La Barbe koje prosvjeduju zbog dominacije muškaraca u programu, a raspravu je dodatno raspirila glumica Jessica Chastain, koja je naglasila da je “blesavo” ocjenjivati filmove po spolu autora.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!