22. SVIBNJA 2012. 15:40h

Aktivistice La Barbe prosvjeduju zbog dominacije muškaraca u Cannesu

Foto

Scena
0

Tekst

Na filmskom festivalu u Cannesu sve je glasnija rasprava o rodnoj ravnopravnosti u glavnim festivalskim programima, koji su ove godine ponovno bez ženskih redateljskim imena. Podsjetimo, u natjecanju za glavnu nagradu opet nema ni jedne, dok se u selekciji Un Certain Regard, rezerviranoj za mlađe redatelje, pojavljuju samo dvije.

Ista se situacija dogodila i 2010., kad se Cannes našao na meti brojnih feminističkih kritičarki. Prošle godine u konkurenciji su se našle “čak” četiri redateljice, što su mnogi protumačili kao priznanje pogreške, a medijske stupce i tako je osvojio “nacistički” skandal redatelja Larsa Von Triera.

U nedostatku većih kontroverzi, ove se godine ponovno vode debate o rodnoj diskriminaciji, a neki idu toliko daleko da predlažu “ženske kvote” na festivalu.

Pred premijernim kinom pojavile su se aktivistice skupine La Barbe koje prosvjeduju zbog dominacije muškaraca u programu, a raspravu je dodatno raspirila glumica Jessica Chastain, koja je naglasila da je “blesavo” ocjenjivati filmove po spolu autora.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!