23. KOLOVOZA 2015. 18:35h

AFF Miki Manojlović dobio nagradu Tomislava koji ga je snimao kao Tomislava

Foto

Otvoren Avvantur ...
0

Tekst

Na zadarskom Forumu sinoć je otvoren 6. Avvantura film festival, uz odličan odaziv publike. Festivalske goste pozdravio je direktor Sergej Stanojkovski, a najemotivniji trenutak večeri uslijedio je prilikom dodjele „Nagrade Tomislav Pinter“ glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Nagrada koja nosi ime po našem velikom snimatelju dodjeljuje se za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, a Tomislava Pintera i Mikija Manojlovića povezuje i zajednički rad na filmu … tko ne pamti bivšeg partizanskog zapovjednika Tomislava kojega maestralno tumači Manojlović u kultnom naslovu Rajka Grlića Samo jednom se ljubi?

Miki je bio upravo ispred Pićine maestralne kamere, a ta je sjećanja podijelio s okupljenima večeras s pozornice. Istaknuvši kako je bilo iznimno dragocjeno raditi s Pinterom, te kako je njegova umjetnička ostavština od neprocjenjive vrijednosti za svjetsku kinematografiju, Manojlović je poželio ponoviti posjet Zadru na nekom od slijedećih izdanja Festivala.

Miki Manojlović vrlo je mlad postao jedan od vodećih glumaca tadašnje Jugoslavije, od tada upisuje nebrojene filmske i kazališne uloge u najboljim kazalištima, nezaboravnim filmovima i serijama. Kao vodeći glumac kroz cijelu karijeru nosi filmove koji osvajaju velike domaće i me?unarodne nagrade, snimao je s velikim redateljima i glumcima, na svim kontinentima osim Australije. 2012. je na najprestižnijem svjetskom internetskom sajtu (imdb) izabran za najboljeg filmskog glumca ex Jugoslavije svih vremena.

„Nagradu Tomislav Pinter“ do sada su dobili Oskarom nagra?eni scenograf Allan Starski (Schindlerova lista), glumac Matt Dillon, japanski filmski skladatelj Shigeru Umebayashi, španjolski producent Luis Minnaro. Prvi dobitnik nagrade koju je kreirala akademska kiparica Jasna Bogdanović bio je veliki njemački i europski producent i nezavisni distributer Karl Baumgartner kojemu je na ovogodišnjoj Avvanturi posvećen poseban program.

U filmu Irina Palm kojemu je jedan od producenata Karl Baumgartner, pionir europske koprodukcije i prvi dobitnik „Tomislava Pintera“ gledat ćemo ovogodišnjeg dobitnika „Nagrade Tomislav Pinter“ Predraga Mikija Manojlovića.

Emir Hadžihafizbegović nije bio u mogućnosti biti večeras u Zadru, pa je u njegovo ime Nagradu Zlatna riba preuzeo zadarski mu prijatelj, košarkaš Hrvoje Perinčić.

6. izdanje festivala ponudit će bogatu francusku retrospektivu, kao plod suradnje i dio manifestacije "Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj", pa je u Zadar stigla i Voditeljica za bilateralnu i multilateralnu suradnju pri Ministarstvu kulture Doris Kurtov.

Vie pogledajte u fotogaleriji Otvoren Avvantura Film Festival