13. LIPNJA 2012. 08:56h

2Cellos oduševili zagrebačku publiku u Areni

Foto

Scena
0

Tekst

Proslavljeni violončelistički dvojac 2Cellos, Luka Šulić i Stjepan Hauser, koji su u malo više od godinu dana od anonimnih studenata postali zvijezde koncertnih dvorana diljem svijeta, u utorak navečer su na dvosatnom koncertu u "Areni" ispunili visoka očekivanja zagrebačke publike, koja ih je za njihov nastup nagradila ovacijama i pozivom na dva bisa.

"Evo nas napokon doma, bilo je i vrijeme. Da nam je netko prije godinu dana rekao da ćemo s 2Cellos napuniti 'Arenu' nasmijali bismo mu se u facu", rekli su mladi čelisti na svojem dosad najvećem koncertu u Hrvatskoj koji je okupio desetak tisuća posjetitelja.

Zagrebački koncert ugurali su u gust raspored svjetske turneje Eltona Johna, s kojim su proteklih mjeseci obišli brojne svjetske pozornice i već večeras ponovno nastupaju u Engleskoj.

Koncert je počeo klasičnijim repertoarom u sklopu kojega su, uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, otvorili skladbom "Benedictus" Karla Jenkinsa. Šulić je sam odsvirao Faureovu "Elegiju", a Hauser Morriconeovu filmsku "Gabrielovu obou" i "Oblivion" Astora Piazzolle. Članovi Filharmonije su prvi, polusatni dio koncerta priveli kraju svirajući Haydna i napuštajući pozornicu sve dok na njoj nisu ostale dvije violine i dirigent.

Praćeni grmljavinom s pet video-zidova dvojac je u drugom dijelu pozvao publiku da pleše, pjeva i skače jer to više nije klasičan koncert, što su pokazali i sami zamijenivši klasična violončela za električna i presvukavši se iz odijela u ležerniju odjeću. Ne štedeći instrumente ni sebe, počeli su žestokim izvedbama "Welcome to the Jungle" Guns N' Rosesa i "Purple Haze" Jimija Hendrixa, nastavili obradama Green Daya, Coldplaya, Red Hot Chili Peppersa, Stinga, Nirvane i U2, a pred kraj koncerta u rock maniri i uz pomoć bubnjara Dušana Kranjca izveli su tri pjesme AC/DC-a.

Najbolje reakcije publike očekivano su izazvali njihovi hitovi s You Tubea, osobito "Smooth Criminal" Michaela Jacksona s kojim su počeli svoju zvjezdanu priču i koji je dosad pogledan skoro pet i pol milijuna puta, a ništa manje zadovoljstvo kod publike nije izazvala niti posljednja skladba na koncertu "Hurt", inspirirana interpretacijom Johnnyja Casha.

Nakon koncerta Šulić i Hauser rekli su novinarima kako su jako zadovoljni koncertom u "Areni", da su dali sve od sebe za taj najveći spektakl dosad, a nisu se zaboravili niti zahvaliti roditeljima na velikoj potpori i odricanju.

U oba su dijela koncerta pokazali su podjednaku ljubav, strast i osjećaje prema glazbi koju izvode, no upitani za što bi se opredijelili, klasiku ili rock, Hauser je rekao kako se žele iživjeti dok su još mladi i puni adrenalina, ali da je klasika "za sva vremena".

Koncert je privukao i posjetitelje iz susjednih zemalja, ali i onih iz dalekog Japana kojima su mladi čelisti uputili posebni pozdrav. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!